Kuchnia podlaska to przede wszystkim potrawy z popularnych w tym regionie ziemniaków. Dużą sławą cieszą się kołduny, kartacze, bliny, babka i kiszka ziemniaczana oraz kindziuk. Spory wpływ na tą kuchnię miała kuchnia kurpiowska i litewska. Podlasie to również tradycyjne wędliny, których smak znany jest w całej Polsce. Region podlaski, którego stolicą jest Białystok, serwuje swoim mieszkańcom oraz turystom pełen wachlarz kulturowy. Wynika to z faktu, iż tamtejsze tereny zamieszkuje wielu Litwinów, Ukraińców oraz Białorusinów.
Dzięki Litwinom Podlasie słynie z kartaczy czyli potrawy z ziemniaków przypominającej polskie pyzy, szczewiaków czyli pierogów z soczewicy, kindziuka-wędliny, kumpiaka-solonej, podsuszonej szynki oraz sękacza-ciasta przypominającego pień drzewa. Rosjanom zawdzięczają bliny czyli drożdżowe naleśniki i kwas chlebowy. Kuchnia tatarska pozostawiła po sobie pierekaczewnik czyli ciasto wielowarstwowe z mięsem lub serem, czebureki- pierogi z mięsem i kołduny- pierożki nadziewane surowym mięsem z duszoną cebulą i czosnkiem.
Dodane do rosołu stają się ucztą dla podniebienia. Najbardziej kaloryczną kuchnię mieszkańcy Podlasia zawdzięczają Białorusinom. Są to wareniki, pierogi z mięsem, serem z grzybami oraz na słodko z jagodami oraz placki ziemniaczane. Macedończycy pozostawili po sobie białys czyli biały musujący napój z kaszy jaglanej. Po Niemcach “odziedziczyli” kiszkę ziemniaczaną. Natomiast po Żydach babkę ziemniaczaną przygotowaną z tarkowanych ziemniaków z dodatkiem kiełbaski i boczku, pieczone w formie jako ciasto.
Chleb to propozycja, która jest warta skosztowania w kuchni podlaskiej. Sekret wyrobu tego chleba tkwi w ilości zakwasu dodanego do mikstury, z której formowany jest chleb. Przygotowuje się go w ciągu zaledwie jednego dnia, co jest możliwe w przypadku nielicznych wariantów chleba.
Smaki Podlasia to także własnoręcznie robione wędliny i mięsa. Do wędlin idealnie pasuje oryginalny w smaku ser Koryciński. Wytwarzany jest tradycyjną metodą według starych receptur przez gospodynie z okolic Korycina. Owoce i zioła wykorzystywane są do przyrządzania tradycyjnych nalewek oraz aromatycznych wódek.