Kuchnia śląska

Kuchnia śląska to dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Górnego Śląska i Ślązaków. Przez wieki kultura śląska mieszała się i czerpała z wpływów Polski, Czech, Austrii i Niemiec. Opiera się ona na różnego rodzaju mięsiwach, ziemniakach oraz sosach. Tradycyjne dania śląskie można podzielić na dwie kategorie: potrawy jadane na co dzień i potrawy świąteczne.

Dania serwowane w tygodniu były przeważnie nieskomplikowane, przyrządzane z łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Na Śląsku najważniejszym z posiłków jest obiad. Do podstawowych produktów obiadowych zaliczano mięso, kapustę, ziemniaki i chleb. Najpopularniejszy zestaw, który od razu kojarzy się z kuchnią śląską, to rolada mięsna, kluski śląskie i modra kapusta. Nie mogło się obyć bez zupy. Tutaj najczęstsza wodzianka, czyli klarowna zupa z chleba z dodatkiem czosnku oraz dużą ilością tłuszczu, bigos i żur.

Znane są też karminadle, czyli nic innego jak kotlety mielone z mięsa króliczego, wieprzowego, wołowego albo w nowoczesnej wersji z drobiowego. Kuchnia ta ma też typowe desery. Przykładem jest kołacz, czyli ciasto drożdżowe z serem, makiem lub jabłkami i kruszonką. Popularne są również kreple, czyli po prostu pączki nadziewane powidłami lub marmoladą, smażone zwłaszcza w Tłusty Czwartek. Oryginalna jest także szpajza – słodki deser jajeczny, może być z dodatkiem soku lub alkoholu (w wersji dla osób dorosłych). Słodką potrawą świąteczną są makówki, czyli kawałeczki pieczywa moczone w mleku z makiem, słodzonym miodem i bakaliami.

Kuchnia śląska jest najbardziej rozpoznawalną regionalną kuchnią polską. To przede wszystkim potrawy niezwykle kaloryczne i sycące. Mają niepowtarzalny smak i zapach. Wyróżnia ją przede wszystkim mnogość używanych do przyrządzania dań przypraw,które dają smak nie do podrobienia.

Tradycyjna kuchnia śląska charakteryzuje się praktycznym podejściem do gotowania, co widać także w przypadku śniadań. Serwowane potrawy są proste, łatwe w wykonaniu, przygotowywane ze składników ogólnie dostępnych i przede wszystkim treściwe, by zapewnić energię na cały dzień ciężkiej pracy fizycznej.