Advocaat

Advocaat to holenderski likier o dużej lepkości, którego głównymi składnikami są jajka, cukier i brandy. Trunek został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu (dzisiejsza Nadrenia Północna-Westfalia). Produkowany jest z brandy o niskiej mocy (15-25%), cukru lub miodu, żółtek jaj, śmietany (lub skondensowanego mleka) oraz aromatu waniliowego.

Oryginalny Adwokat posiada „gładką” strukturę, która nie rozwarstwia się nawet przy długim przechowywaniu. Dobór składników powoduje, że nie posiada goryczki, nie jest przesadnie słodki. Jego nazwa pochodzi najprawdopodobniej od tego, że holenderscy prawnicy popijali go wtedy, gdy po długich przemowach w sądzie bolało ich gardło. Wiele osób uważa, że adwokat a ajerkoniak to to samo.

Niestety jest to nieprawda. Różnica pomiędzy ajerkoniakiem i adwokatem tkwi jednak przede wszystkim w smaku, a więc i w składzie. Te dwa trunki są ze sobą często mylone ze względu na podobne składniki, z których się je przyrządza. O ile adwokat można dostać w sklepie, o tyle ajerkoniak musimy zrobić sami.

Przepis na advocaat: