Ajerkoniak advokat jajeczny z mlekiem skondensowanym

Ajerkoniak advokat jajeczny z mlekiem skondensowanym

Z domowymi alkoholami jest tak samo jak ze swojskim, upieczonym ciastem – często są o niebo lepsze od kupnych. Ajerkoniak na bazie upitych do gęstości żółtek, z mlekiem zagęszczonym skondensowanym i oczywiście spirytusem. Alkohol niezwykle przyjemny w degustacji, łyczek po łyczku pieści podniebienie i rozgrzewa przełyk. Przypomina słodki i puszysty kogel mogel z dzieciństwa, tyle że w wersji dla dorosłych z alkoholem.

Likier jajeczny z żółtek ma przepiękny jasnożółty słoneczny odcień, gęstą lecz płynną konsystencję. Ilość z podanej poniżej porcji przygotowuję każdego roku, w miesiącu poprzedzających nadchodzące mrozy. Kieliszek ajerkoniaku jest w stanie umilić niejeden wieczór i rozgrzać niejeden zziębnięty organizm. Ponadto fantastycznie komponuje się jako polewa do lodów lub dodatek do kremu tortowego.

Ajerkoniak advokat jajeczny z mlekiem skondensowanym

4.7 z 40 głosów
Autor: Paweł Clad Danie: AlkoholKuchnia: HolenderskiTrudność: Łatwe
Ilość około

800

ml
Przygotowanie

20

min.
Wykonanie

5

min.
Kalorie

100

kcal

Domowy ajerkoniak jajeczny z dodatkiem mleka zagęszczonego skondensowanego. Słodki likier na bazie żółtek, gęstego mleka i spirytusu.

Tryb gotowania.

Dłuższe podświetlenie ekranu

Składniki:

  • 6 żółtek jaj od kur z wolnego wybiegu

  • 200 ml spirytusu

  • 200 ml mleka skondensowanego zagęszczonego, niesłodzonego

  • 200 ml mleka 3,2 % tłuszczu

  • 200 g cukru drobnego, do wypieków

  • 1 laska wanilii


Sposób przygotowania:

  • Mleko 3,2 % tłuszczu umieść w rondelku. Dodaj do niego ziarenka wydłubane z laski wanilii oraz pozostałą część wydłubanej laski. Mleko zagotuj, jednak miej je na oku by uchronić przed wykipieniem. Kiedy mleko zacznie się unosić w garnku, zdejmij je z palnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Całe jajka w skorupkach koniecznie zanurz na 3 sekundy we wrzątku, a później natychmiast przełóż do chłodnej wody. Warto poczynić ten krok, w przypadku przygotowywania jajek na surowo.
  • Żółtka w temperaturze pokojowej ubij do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawaj drobny cukier i cały czas ucieraj. Ziarenka cukru muszą się całkowicie rozpłynąć, masa stać praktycznie biała.
  • Ubity kogel mogel wymieszaj ze spirytusem, mlekiem zagęszczonym niesłodzonym i ostudzonym zwykłym mlekiem z wanilią. Pozostałe składniki staraj się wlewać cienką strużką do ubitych żółtek, cały czas miksując.
  • Gotowy alkohol przelej do butelek i zakręć szczelnie. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 dni, gdzie ajerkoniak dojrzeje i uzyska najlepszy smak. Później pozostaje już jedynie delektowanie się pysznym smakiem likieru jajecznego.

Uwagi:

  • Domowym likierem jajecznym możesz degustować się prosto z kieliszka. Możesz także potraktować go jako polewę do lodów lub dodatek do deserów.

Instagram @proste.pesto

Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto

Facebook ProstePesto

Zobacz ProstePesto na Facebooku

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*