Adwokat

Adwokat czyli inaczej Advocaat to rodzaj alkoholu, który oryginalnie pochodzi z Holandii. Głównymi składnikami Adwokata są kurze jajka, duża ilość cukru oraz brandy i śmietana. Przyjmuje się, że advocaat został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu.

Adwokat produkowany jest z brandy o niskiej mocy (w przedziale 15-25%), cukru lub miodu, żółtek jaj, śmietany, lub skondensowanego mleka oraz aromatu waniliowego. Najbardziej znanymi producentami advocaatu są Bols, DeKuyper i Verpoorten. Sposób produkcji oryginalnego Advocaatu jest jednak objęty tajemnicą producenta. Zawartość alkoholu wynosi 17,5%. W Polsce firma Polmos produkuje likier o nazwie „Adwokat”. Jest on wytwarzany ze spirytusu, jajek i cukru, i jest aromatyzowany waniliną. W domu można przyrządzić własny Adwokat zwany także Ajerkoniakiem. Taki Ajerkoniak czyli kremowy napój alkoholowy jest przygotowywany z żółtek jaj z cukrem i spirytusem lub wódką.

Ajerkoniak czy też Adwokat używany jest w kuchni najczęściej jako dodatek do deserów. Świetnie komponuje się z lodami, zwłaszcza śmietankowymi. Spożywany jest też tradycyjnie, jak likier, z kieliszka do smaku. W USA znany jako Egg Nog.

Przepis na Adwokat (Ajerkoniak, Egg Nog):