Amur

Amur to gatunek ryby z rodziny karpiowatych. Pochodzi z Chin, w Polsce po raz pierwszy pojawił się w latach 60. Należy do ryb średnio tłustych o białym smacznym mięsie. Po upieczeniu, duszeniu czy smażeniu, mięso amura jest soczyste, chude i smaczne, jednak jego minusem może być nieprzyjemny zapach, który można zredukować mocząc mięso w mleku z pieprzem i czosnkiem i wstawić do lodówki na 12 godzin.

Ma około 70 kcal w 100 g surowego produktu. Jest bogatym źródłem witamin, zawiera znaczne ilości białka o zrównoważonej strukturze aminokwasów oraz kompleks związków przeciwutleniających. Codzienne spożywanie amura pomaga zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na witaminy z grupy B. Wapń i fosfor znajdujące się w rybie zmniejszają ryzyko osteoporozy, krzywicy i innych chorób kości, a potas i magnez wzmacniają mięsień sercowy. Mięso z tej ryby poprawia również kondycję i przyspiesza wzrost paznokci i włosów, nadaje skórze dodatkową elastyczność i jędrność oraz poprawia pamięć.

Potrawy z amurów mogą szkodzić osobom uczulonym na owoce morza i ryby oraz tym, którzy zmagają się z chorobami żołądkowo-jelitowymi oraz wątroby.

Wędzenie amura: