Anyż

Anyż to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny selerowatych. Pochodzi ze wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Jego przodkiem jako rośliny uprawnej, jest biedrzeniec kretycki, pochodzący z wyżyn Iranu. Roślina ta sięga do ok. 50cm wysokości. Posiada charakterystyczną, pustą w środku łodygę, a kwiaty są barwy białej.

Owoc to tak zwana rozłupina, która ma jajowaty lub gruszkowaty kształt. Ma słodki i aromatyczny smak. Może przypominać smak kopru włoskiego z nutą lukrecji. Zawiera witaminę C i A, witaminy z grupy B, niacyny, tiaminy oraz wapń, miedź, potas, żelazo, mangan, cynk i magnez. Działa rozkurczowo, wiatropędnie i przeciwgrzybiczo, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, wspomaga układ odpornościowy, wpływa na apetyt oraz laktację, wspiera układ oddechowy, wspomaga leczenie kolki oraz reumatyzmu, korzystnie wpływa na potencję oraz poprawia kondycję skóry oraz włosów.

Anyż to przede wszystkim roślina przyprawowa. Jest powszechnie stosowany jako przyprawa do ciast i słodyczy, czy pieczywa żytniego. Można go dodawać do dań z drobiu, ryb, warzyw, czy zup. Aromat anyżu można znaleźć również w napojach alkoholowych.

Do czego wykorzystać anyż?