Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie
Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie

Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie

Wyśmienite ciasto gruszkowo korzenne oblane gruszkowym syropem z cukrem trzcinowym, udekorowane królewsko gruszkami gotowanymi w syropie. Puszyste, wilgotne ciasto ucierane o korzennym aromacie z dojrzałymi gruszkami.

Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie

5 od 18 osób
Autor: Paweł Clad Danie: CiastoKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Ilość

10

porcji
Przygotowanie

30

min.
Pieczenie

50

min.
Kalorie

230

kcal

Gruszkowe ciasto ucierane z gruszkami gotowanymi w złocistym syropie z cukrem trzcinowym. Gruszkowo korzenny wypiek z rozkosznym ponczem.

Składniki:

  • GRUSZKI W SYROPIE
  • 6 dojrzałych, słodkich gruszek

  • 600 ml wody

  • 1 pomarańcza pokrojona w plastry

  • 130 g brązowego cukru trzcinowego

  • 1 laska wanilii

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 2 ziarna kardamonu

  • 2 gwiazdki anyżu gwieździstego

  • CIASTO GRUSZKOWE
  • 150 g miękkiego masła

  • 80 g drobnego cukru do wypieków

  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

  • 2 jajka z chowu ściółkowego

  • 200 ml letniego mleka

  • kilka kropli olejku waniliowego

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • 100 g kaszy mannej

  • 2 gruszki odmiany konfederacja

  • cukier puder do oprószenia ciasta


Sposób przygotowania:

  • GRUSZKOWY SYROP
  • Do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej cukier trzcinowy. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii (wydłubane ziarenka + laskę), cynamon, kardamon i anyż. Rondel ustaw na palniku i podgrzewaj.
  • Gruszki umyj i obierz ze skórki, pozostawiając wystające ogonki. Skórkę pomarańczy sparz wrzątkiem, po czym pokrój pomarańczę na okrągłe plastry. Gruszki i plastry pomarańczy przełóż do gotującego się syropu.
  • Syrop gotujemy do miękkości gruszek mniej więcej 20 minut. Podczas gotowania co chwilę staraj się nabierać syrop cukrowy i polewać po szczytach wystających gruszek.
  • Z syropu gruszkowego wyjmij gruszki i odłóż je na bok. Syrop podgrzewaj do zredukowania nadmiaru płynu i zagęszczenia, po czym odstaw do schłodzenia. Po wystudzeniu ponownie włóż gruszki do środka.
  • CIASTO GRUSZKOWE
  • Wszystkie składniki przepisu muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę bez wyczuwalnych kryształków cukru. Ubijanie może potrwać około 10 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół). Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i przesmaruj cienką warstwą masła. Gruszki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze cząstki i odstaw na bok.
  • Do masy wbij 2 całe jajka, wlej mleko, olejek waniliowy i zmiksuj do połączenia. Dodaj mieszankę suchych składników przesianych przez sito (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cynamon) oraz kaszę manną, na tym etapie wymieszaj surowe szpatułką tylko do połączenia.
  • Masę przelej do przygotowanej formy do pieczenia. Na wierzch ułóż gruszki i pozwól im zatonąć w cieście. Wstaw do piekarnika, piecz 50 minut w 180 stopniach.
  • Ciasto gruszkowe wyjmij z piekarnika i pozwól mu wystygnąć. Oprósz cukrem pudrem, na środek ułóż gruszki gotowane w syropie i wylej gruszkowy cukrowy syrop.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*