Wyśmienite ciasto gruszkowo korzenne oblane gruszkowym syropem z cukrem trzcinowym, udekorowane królewsko gruszkami gotowanymi w syropie. Puszyste, wilgotne ciasto ucierane o korzennym aromacie z dojrzałymi gruszkami.
Ciasto gruszkowe z gruszkami w syropie
10
porcji30
min.50
min.230
kcalGruszkowe ciasto ucierane z gruszkami gotowanymi w złocistym syropie z cukrem trzcinowym. Gruszkowo korzenny wypiek z rozkosznym ponczem.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- GRUSZKI W SYROPIE
6 6 dojrzałych, słodkich gruszek
600 ml 600 wody
1 1 pomarańcza pokrojona w plastry
130 g 130 brązowego cukru trzcinowego
1 laska 1 wanilii
1 łyżeczka 1 mielonego cynamonu
2 2 ziarna kardamonu
2 gwiazdki 2 anyżu gwieździstego
- CIASTO GRUSZKOWE
150 g 150 miękkiego masła
80 g 80 drobnego cukru do wypieków
1 łyżka 1 cukru z prawdziwą wanilią
2 2 jajka z chowu ściółkowego
200 ml 200 letniego mleka
kilka kropli olejku waniliowego
200 g 200 mąki pszennej
2 łyżeczki 2 proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki 1/2 mielonego cynamonu
100 g 100 kaszy mannej
2 2 gruszki odmiany konfederacja
cukier puder do oprószenia ciasta
Sposób przygotowania:
- GRUSZKOWY SYROP
- Do rondelka wlej wodę i rozpuść w niej cukier trzcinowy. Dodaj przekrojoną na pół laskę wanilii (wydłubane ziarenka + laskę), cynamon, kardamon i anyż. Rondel ustaw na palniku i podgrzewaj.
- Gruszki umyj i obierz ze skórki, pozostawiając wystające ogonki. Skórkę pomarańczy sparz wrzątkiem, po czym pokrój pomarańczę na okrągłe plastry. Gruszki i plastry pomarańczy przełóż do gotującego się syropu.
- Syrop gotujemy do miękkości gruszek mniej więcej 20 minut. Podczas gotowania co chwilę staraj się nabierać syrop cukrowy i polewać po szczytach wystających gruszek.
- Z syropu gruszkowego wyjmij gruszki i odłóż je na bok. Syrop podgrzewaj do zredukowania nadmiaru płynu i zagęszczenia, po czym odstaw do schłodzenia. Po wystudzeniu ponownie włóż gruszki do środka.
- CIASTO GRUSZKOWE
- Wszystkie składniki przepisu muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę bez wyczuwalnych kryształków cukru. Ubijanie może potrwać około 10 minut.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra, dół). Przygotuj blaszkę do pieczenia o średnicy 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia i przesmaruj cienką warstwą masła. Gruszki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze cząstki i odstaw na bok.
- Do masy wbij 2 całe jajka, wlej mleko, olejek waniliowy i zmiksuj do połączenia. Dodaj mieszankę suchych składników przesianych przez sito (mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cynamon) oraz kaszę manną, na tym etapie wymieszaj surowe szpatułką tylko do połączenia.
- Masę przelej do przygotowanej formy do pieczenia. Na wierzch ułóż gruszki i pozwól im zatonąć w cieście. Wstaw do piekarnika, piecz 50 minut w 180 stopniach.
- Ciasto gruszkowe wyjmij z piekarnika i pozwól mu wystygnąć. Oprósz cukrem pudrem, na środek ułóż gruszki gotowane w syropie i wylej gruszkowy cukrowy syrop.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku