Biały rum to zwany inaczej srebrnym, to najdelikatniejsza odmiana rumu o przezroczystej barwie. Niektóre jego warianty mogą posiadać odrobinę barwnika i wpadać np. w barwę słomkową. W smaku jest bardzo słodki, a brak zabarwienia wynika ze starzenia tego trunku w stalowych zbiornikach.
Idealnie nadaje się jako baza do drinków cytrusowych, rześkich i orzeźwiających oraz koktajli. Produkowany głównie na terenie Portoryko. Biały rum ma słodki i dosyć delikatny smak. Dawniej był to trunek rabusiów, piratów, szmuglerów oraz handlarzy niewolników i przez stulecia stanowił znaczący towar będący przedmiotem przemytu. Rumy białe butelkowane są zaraz po procesie destylacji, tak więc nie mają kontaktu z beczką, lub kontakt ten jest bardzo ograniczony.
Dlatego zachowują swój bardzo świeży charakter, bardziej czasem zbliżony do wódki niż do typowych rumów pirackich. Rum biały poddaje się starzeniu od roku do kilku lat, po czym filtruje w celu usunięcia koloru. Z reguły jest tańszy niż rum bardziej dojrzały.