Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Krem sułtański śmietankowy z rodzynkami w rumie
Krem sułtański śmietankowy z rodzynkami w rumie

Krem sułtański śmietankowy z rodzynkami w rumie

Alkoholowy deser dla dorosłych z rodzynkami napęczniałymi od rumu. Polski deser z epoki PRL-u na bazie śmietanki kremówki. Mimo ubogiej epoki pochodzenia, deser prezentuje się na bogato z alkoholowymi rodzynkami, chrupkimi bezikami i masą kakaową. Najlepiej smakuje uprzednio mocno schłodzony w lodówce.

Jeśli nie masz odpowiedniego wyposażenia w postaci rękawów i tylek cukierniczych, możesz nałożyć krem do woreczka śniadaniowego z przeciętym końcem. Będzie Ci łatwiej wypełnić nim wnętrze naczyniek deserowych.

Krem sułtański – deser z epoki PRL

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

30

min.
Kalorie

210

kcal

Wykwintny deser z epoki PRL-u. Krem sułtański na bazie śmietanki kremówki, z rodzynkami rumowymi i chrupiącymi bezikami.

Składniki:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30 %, mocno schłodzonej

  • 4 płaskie łyżeczki cukru pudru

  • 1 łyżka gorzkiego kakao

  • 1 szklanka pokruszonej bezy

  • 30 g rodzynek sułtańskich

  • 200 ml wrzącej wody

  • 50 ml rumu


Sposób przygotowania:

  • Rodzynki sułtańskie wysyp na sitko i przelej wrzątkiem, tym samym zmiękczając je. Sparzone rodzynki przełóż do miseczki, zalej rumem i pozostaw na co najmniej 1 godz do napęcznienia i wchłonięcia alkoholu.
  • Schłodzoną słodką śmietankę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. 1/3 części ubitej śmietanki odłóż do osobnego naczynia i wymieszaj z gorzkim kakao tworząc jednolitą, ciemną masę. Zarówno białą masę jak i ciemną przełóż do osobnych worków cukierniczych zakończonych ozdobnymi talkami.
  • Przygotuj pucharki lub kieliszki do wina lub szampana. Połowę porcji rodzynek rumowych wyłóż na dno pucharków. Następnie tylką wyciśnij 2/3 białej masy śmietankowej, na to wysyp pokruszone beziki, wyłóż całą masę kakaową, a na wierzch wyciśnij rozetkę z pozostałej jasnej masy. Udekoruj pozostałymi alkoholowymi rodzynkami.

Uwagi:

  • W wersji dla dzieci rum zastąp mieszaniną wody i soku z cytryny.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*