Boczek to część półtuszy wieprzowej, otrzymana za pomocą cięć z jej odcinka środkowego. Jest pożywny, dostarcza organizmowi potrzebnego białka i tłuszczu, w tym również zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, a nawet witamin z grupy B i wybranych minerałów. Jako produkt stosunkowo tani, więc może być uzupełnieniem diety grup społecznych narażonych na niedobory ze względów finansowych.
Boczek jest bardzo tłusty i kaloryczny. Można go przyrządzać na wiele sposobów. Świetnie komponuje się z takimi produktami jak jajka, makarony, pierogi, szparagi czy szpinak. Wykorzystywany jest ponadto jako element dekoracyjny potraw np. w postaci chipsa z boczku, dodawanego do zup i sałatek. Świeży boczek z kością ma kolor jasnoróżowy. Charakteryzuje się dużym i dobrze widocznym przerostem tłuszczowym.
Mięśnie poprzerastane są poziomymi warstwami białego tłuszczu i zawierają kości żebrowe. Świeży boczek bez kości ma kolor ciemnoróżowy. Ma mniejszy przerost tłuszczowy od boczku z kością. Boczek w plastrach ma ciemnoróżowy kolor i nieznaczny przerost tłuszczowy. W plastrach boczku można znaleźć niewielkie, jadalne chrząstki.