Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Pieczony boczek rolowany na kanapkę
Pieczony boczek rolowany na kanapkę

Pieczony boczek rolowany na kanapkę

Coraz ciężej kupić w sklepach naprawdę smaczną wędlinę czy dobrej jakości mięso (wieprzowinę, wołowinę czy drób). Od lat sięgam głównie po produkty z Sokołowa – to jedyna branża produkująca mięso i wędliny, które w pełni nam smakują i odpowiadają. Do firmowego sklepu Sokołowa po przeprowadzce mamy już nieco dalej, mimo to raz w tygodniu odwiedzamy sklepik i komponujemy zapasy na cały tydzień. Jeśli zdarza się tydzień mięsnych zakupów gdzieś indziej, zupełnie nie ma satysfakcji z przygotowywania posiłków i jedzenia. Po latach konsumpcji tak pysznych i dobrych jakościowo podrobów, wszystkie inne smakują jałowo i sztucznie. Już nie tylko chodzi o szynkę czy parówki, ale nawet o schab bez kości kupowany na wagę. Kotlety schabowe przygotowane na bazie mięsa z Sokołowa, rozbijają się po kilku uderzeniach tłuczkiem, zawierają tłustsze przerosty, które są tak ważne w prawdziwych schabowych. To nie to samo co jednolite płaty mięsa z Lidla, które są twarde jak podeszwa i bez jakiegokolwiek smaku.

Od dłuższego czasu z tygodnia na tydzień kupujemy w Sokołowie przepyszny boczek rolowany z liściem laurowym, krojony w cienkie plasterki, idealny na kanapkę. Jest tak smaczny że niekiedy braknie nam wędliny w środku tygodnia. Stąd też pomysł na samodzielne upieczenie rolowanego boczku, który jest przesiąknięty czosnkiem i aromatycznymi przyprawami, wręcz przepyszny!

Pieczeń z boczku rolowanego

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: WędlinaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

boczek
Przygotowanie

20

min.
Pieczenie

1

godz. 

40

min.
Kalorie

350

kcal

Swojska wędlina domowej produkcji. Pieczony boczek rolowany z aromatycznymi przyprawami. Boczek na kanapkę bez konserwantów.

Składniki:

  • 1200 g świeżego, surowego boczku (płat boczku powinien być szeroki, łatwiejszy do rolowania)

  • 10 sztuk listków laurowych

  • MARYNATA DO BOCZKU ROLOWANEGO
  • 50 ml oleju rzepakowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • sól i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • W miseczce przygotuj marynatę: wymieszaj olej roślinny z wszystkimi wymienionymi w przepisie przyprawami oraz ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę lub startymi na drobnych oczkach tarki. Płat surowego boczku dokładnie natrzyj przygotowaną marynatą, z każdej ze stron.
  • Następnie boczek zwiń szczelnie tworząc roladę, do klejącej marynaty poprzyklejaj liście laurowe. Na całej długości zwiąż roladę mocniejszą nitką, węzełki związuj gęsto co 2 centymetry, dzięki temu roladka z boczku zachowa pożądany kształt.
  • Zasznurowany boczek przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do lodówki na 5 godzin, dla najlepszego przesiąknięcia aromatycznych przypraw do mięsa.
  • Po tym czasie leżakowania w marynacie, boczek wyjmij z lodówki i piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni grzanie góra, dół. Boczek rolowany piecz w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez 100 minut. Podczas pieczenia co jakiś czas otwórz piekarnik i polewaj boczek po wierzchu tłuszczykiem zgromadzonym na dnie naczynia.
  • Upieczony boczek rolowany odstaw do wystudzenia, po czym przetnij i zdejmij nitki. Dopiero po ostudzeniu krój na plasterki i kładź na kanapki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*