Brukselka

Brukselka to inaczej kapusta brukselska, to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Pochodzi z Belgi, gdzie powstała ze skrzyżowania kapusty głowiastej z jarmużem. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej. Częścią jadalną są główki liściowe.

Można je gotować, smażyć, opiekać oraz marynować. Przegotowywanie brukselek powoduje, że robią się miękkie i szare oraz nabierają charakterystycznego smaku, który jest uznawany przez część osób za nieprzyjemny. Małe główki o zielonkawej barwie są potężnym źródłem cennych składników odżywczych. Mają m. in. właściwości antynowotworowe, mogą wspomagać płodność oraz wspierają układ odpornościowy dzieci.

Mogą po nią sięgać osoby z cukrzycą, będące na diecie lub wegetarianie i weganie. Osoby, które cierpią na niedoczynność tarczycy, powinny ograniczyć spożywanie brukselek, ponieważ skrywają w sobie tzw. substancje wolotwórcze, które utrudniają wchłanianie jodu z pożywienia. Brukselka stanowi źródło potasu, wapnia, magnezu, witaminy A i C, beta-karotenu oraz zawiera kwas foliowy.

Co przygotować z brukselki?