Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Wiosenna zupa jarzynowa z młodych warzyw
Wiosenna zupa jarzynowa z młodych warzyw

Wiosenna zupa jarzynowa z młodych warzyw

Zupa z mnóstwem jarzyn i mnóstwem witamin. Bardzo smaczna i dietetyczna i o przepięknych barwach natury. Zdrowy i wartościowy posiłek, w dodatku lekkostrawny.

Wiosenna zupa jarzynowa z młodych warzyw

5 od 11 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

75

kcal

Wiosenna zupa o przepięknych barwach naturalnych jarzyn. Bomba witaminowa pochodząca z młodych warzyw. Zdrowy i szybki posiłek.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa

  • 2 marchewki

  • 1 korzeń pietruszki

  • 1 cebula

  • 4 ziemniaki

  • brukselka

  • fasolka szparagowa

  • zielony groszek

  • 1 swojska kiełbasa

  • posiekany koperek

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • sól i pieprz

  • 50 ml śmietany do zup

Sposób przygotowania:

  • Porcję rosołową, cebulę oraz pokrojone: marchewki, pietruszkę i ziemniaki włożyć do garnka razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Wlać 1 litr zimnej wody i gotować przez 20 minut.
  • Pokrojoną w plasterki kiełbasę podsmażyć na patelni, po czym przełożyć do naszego wywaru. Dodać także pozostałe zielone warzywa: brukselkę, fasolę, groszek i posiekany koperek. Gotować kolejne 20 minut.
  • Pod sam koniec doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można zakłócić także zupę śmietaną.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*