Camembert

Camembert to miękki ser podpuszczkowy. Oryginalny jest produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego, do którego dodaje się enzym nazywany podpuszczką, który prowadzi do jego ścięcia i przekształca w skrzep i serwatkę.

Pochodzi z francuskiej wsi i tej samej nazwie, położonej w Normandii. Jest miękki, sprężysty, kremowy i jednolity w środku, pozbawiony zacieków. Zawiera pełnowartościowe białko, witaminy A, B2, K, D i E oraz składniki mineralne takie jak: cynk, fosfor, selen, wapń, potas i sód. Jako produkt wysokokaloryczny może sprzyjać nadwadze, a ponieważ nie zawiera błonnika, także zaparciom. Ser camembert zapewnia uczucie sytości, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu i układu nerwowego, ma korzystny wpływ na odporność, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, chroni i wzmacnia zęby oraz obniża ryzyko chorób serca.

Doskonale nadaje się do samodzielnej degustacji lub w towarzystwie dodatków, takich jak:orzechy, owoce, warzywa czy kawałki pieczywa. Pasują do niego konfitury i dżemy oraz wino. Świetnie sprawdza się jako składnik kanapek, a także zapiekanek czy pizzy. Można go smażyć, grillować oraz zapiekać.

Jak przyrządzić camembert?