Przepis | Strona główna | Śniadania i przekąski | Pieczony ser camembert z żurawiną i porzeczką
Pieczony ser camembert z żurawiną i porzeczką

Pieczony ser camembert z żurawiną i porzeczką

Rozpływający się, zapieczony w piekarniku ser Camembert urozmaicony słodkimi subtelnymi dodatkami. Camembert na ciepło z miodem, konfiturą żurawinową, czerwoną porzeczką i orzechami. Rozkoszna przystawka na ciepło, elegancko komponująca się z winem.

Ser Camembert to ser podpuszczkowy produkowany z niepasteryzowanego mleka krowiego, pokryty białawą pleśnią. Ser o sprężystym, wręcz smarownym wnętrzu i charakterystycznej pleśniowej powłoczce. Wielozadaniowy i wielofunkcyjny, do pieczenia, smażenia w panierce oraz krojenia w plasterki i serwowany na desce rozmaitych serów.

Pieczony ser camembert z żurawiną i porzeczką

Pieczony ser camembert z żurawiną i porzeczką

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: PrzystawkaKuchnia: FrancuskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Pieczenie

20

min.
Kalorie

290

kcal

Zapieczony ser camembert z miodem i bakaliami. Rozpływający się camembert na ciepło z konfiturą żurawinową i owocami czerwonej porzeczki.

Składniki:

  • 2 opakowania okrągłego serka Camembert

  • 80 ml płynnego miodu lipowego

  • garść obranych orzechów włoskich

  • garść obranych niesolonych pistacji

  • garść świeżej czerwonej porzeczki

  • garść suszonej żurawiny

  • 2 łyżki konfitury żurawinowej


Sposób przygotowania:

  • Serki Camembert ułóż w naczyniu żaroodpornym (każdy na osobnym kawałku papieru do pieczenia uformowanym w miseczkę, otulając boki sera).
  • Wierzch sera ponacinaj ostrym nożem, polej płynnym miodem lipowym. Posyp orzeszkami włoskimi, pistacjami i suszoną żurawiną.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 20 minut i zapiecz serki.
  • Po upieczeniu serki będą rozpływające i sprężyste. Przełóż je na talerzyki do serwowania, polej sosem zgromadzonym w naczyniu żaroodpornym. Udekoruj konfiturą żurawinową i świeżymi czerwonymi porzeczkami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*