Cielęcina

Cielęcina należy do mięs czerwonych. Ma jasnoróżowy lub różowy, połyskujący kolor i charakterystyczny lekko kwaśny zapach. Delikatne, luźne mięso jest silnie poprzerastane równie delikatną tkanką łączną i prawie nie zawiera tkanki tłuszczowej. Jest to mięso pochodzące z cieląt do 6 miesiąca życia.

Cielęcina jest jednym z najzdrowszych mięs. Ma dużą ilość białek i mało tłuszczów. To najlepiej przyswajalne i najbogatsze źródło potrzebnych organizmowi aminokwasów. Oprócz tego zawiera wysoki poziom potasu, cynku i magnezu oraz witaminy z grupy B, wspierające metabolizm. Cielęcinę przyrządza się na wiele różnych sposobów: smażoną, gotowaną, pieczoną na grillu oraz nadziewaną.

Najlepsze przyprawy do cielęciny to: bazylia, estragon, cząber, lubczyk, majeranek, pieprz, cebula, czosnek i kolendra. Wartość energetyczna może różnić się w zależności od miejsca, z którego zostało pobrane oraz wieku zwierzęcia. W 100g cielęciny znajdziemy 20g białka oraz tylko 3,5g tłuszczu. Doskonale sprawdza się w diecie osób starszych oraz dzieci.

Zobacz przepis na cielęcinę: