Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie
Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie

Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie

Krupnik to tradycyjna polska zupa przygotowana na bazie wywaru mięsnego z kaszą jęczmienną i włoszczyzną. Zupa ta jest niezwykle popularna i gości na naszych stołach od wieków.

Bardzo pożywna i niezwykle sycąca a co najważniejsze – bardzo pyszna i prosta w przygotowaniu. Dzięki tym cechom krupnik to królowa polskich zup.

Przepis na delikatny krupnik na cielęcinie

5 od 14 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupyKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

1

godz. 

30

min.
Kalorie

230

kcal

Przedstawiamy przepis na tradycyjny polski krupnik. W tym wydaniu przygotowany na cielęcinie z kawałkami mięsa i dużą ilością warzyw – czyli to co w krupniku jest najlepsze.

Składniki:

  • 600 g cielęciny (na przykład mostek)

  • 2.5 litra wody

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej lub pęczaku

  • 2 średnie marchewki

  • 1 mała pietruszka (korzeń)

  • 1/4 selera

  • 4 ziemniaki

  • 1 liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki

  • 2 łyżki siekanego koperku

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka masła

  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

  • Na początek cielęcinę opłuczmy, zalejmy wodą. Dodajmy listek laurowy, ziele angielskie. Posólmy. Gotujmy około godziny czasu. Następnie z wywaru wyjmijmy mięso.
  • W rondlu na maśle przesmażmy cebulę. Dodajmy startą marchewkę, pietruszkę i seler. Przez moment duśmy razem, ewentualnie doprawmy przyprawą typu jarzynka.
  • Zalejmy wywarem. Zagotujmy. Dołóżmy przepłukana wcześniej kaszę oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki i po łyżce zieleniny. Gotujmy 20 minut.
  • Wcześniej wyjęte mięso drobno pokrójmy (kawałki na jeden kęs). Włóżmy je do zupy. Gotujmy razem, jeszcze 5 minut czasu. Dodajmy resztę zieleniny.

Uwagi:

  • Należy wiedzieć, że krupnik to zupa, którą możemy ugotować na żeberkach, podrobach drobiowych (najlepsze są żołądki), udkach lub skrzydełkach.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*