Grzyby marynowane

Grzyby marynowane są najpierw gotowane, a następnie przygotowywane w zaprawie octowej z przyprawami. Można je nie tylko samodzielnie zamarynować w domu, ale bez problemu kupić też w sklepie.Najlepsze do marynowania są grzyby małe, które marynuje się w całości.

Można też marynować młode, zdrowe grzyby większe, ale należy je podzielić na połówki lub ćwiartki. Grzyby marynowane, podobnie jak suszone, nie tracą swoich wartości odżywczych. Proces marynowania dodatkowo wzbogaca je o cenne bakterie probiotyczne, które podnoszą odporność, zwiększają wchłanianie witamin i minerałów, a także usprawniają proces trawienia. Do najpopularniejszych marynowanych grzybów należą rydze, pieczarki, maślaki czy podgrzybki. Zawierają witaminę A i E, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Są produktem niskokalorycznym.

Grzyby marynowane, to świetny pomysł na przyjęcie, można je podać same lub jako jeden ze składników sałatek czy koreczków.Drobno pokrojone grzyby marynowane są też składnikiem sosu tatarskiego. Marynowanych grzybów nie powinny jeść osoby z nadkwasotą żołądka, wrzodami czy anemią.

Zobacz sałatkę z grzybów marynowanych: