Halibut to gatunek morskiej ryby z rodziny flądrowatych. Jest największym przedstawicielem tej rodziny. Żyje w wodach oceanicznych i można go spotkać m.in. w Oceanie Atlantyckim, Spokojnym, Morzu Północnym i Białym. Jego ciało jest płaskie, owalne i wydłużone, a łuski, które go pokrywają są koloru czarnego. Jest cennym źródłem białka.
Znajdziemy w nim znaczne ilości witaminy B6, B12, niacyny, a także składniki mineralne takie jak: potas, selen, magnez i fosfor. Halibut jest niskokaloryczny i niskotłuszczowy. To chuda, biała, jędrna i łuszcząca się ryba, zawierająca bardzo mało ości. Ma łagodny i delikatny smak. Wspiera trawienie i odporność organizmu, pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie, wspomaga prawidłową pracę serca, pomaga zmniejszyć ryzyko zespołu metabolicznego, pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby, poprawia funkcje mózgu i pomaga zmniejszyć stres i zmęczenie.
Można ją piec, grillować oraz smażyć. Jest wartościowym składnikiem zupy rybnej lub zapiekanek. Kobiety w ciąży i kobiety w wieku rozrodczym nie powinny spożywać halibuta, ponieważ są zanieczyszczone rtęcią. Zawiera także puryny, więc osoby z chorobami nerek lub dną moczanową również powinny ograniczyć jego spożywanie.