Hibiskus

Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to roślina, znana również pod nazwą ketmia, która ma bardzo piękne, charakterystyczne kwiaty, dlatego w wielu krajach jest hodowana przede wszystkim w celach ozdobnych. Kwiaty wykorzystuje się również do zaparzania herbaty z hibiskusa.

Zawiera kwasy organiczne, flawonoidy, polifenole, antocyjany, polisacharydy oraz witaminę C. Hibiskus wykazuje działanie przeciwzapalne i przecibaktryjne, wzmacnia układ odpornościowy, pobudza przemianę materii, zapobiega zastojom wody w organizmie, obniża ciśnienie krwi, wpływa na prawidłowy poziom cholesterolu, reguluje pracę wątroby, działa przeciwmiażdżycowo, sprawdza się w przypadku przeziębień oraz usprawnia działanie układu immunologicznego. Herbata z hibiskusa polecana jest również osobom odchudzającym się. Przyspiesza trawienie, a jednocześnie zmniejsza poziom tkanki tłuszczowej. Hibiskus pije się najczęściej w postaci herbaty lub naparu.

Kilka płatków suszonego kwiatu hibiskusa należy zalać wodą o temperaturze ok. 96-97 stopni C, a następnie przykryć na ok. 10 minut. Tak przygotowaną herbatkę można spożywać nawet dwa razy dziennie. Można dodać do niej odrobinę miodu, laskę wanilii lub plasterek pomarańczy. Ponieważ hibiskus ma lekko kwaskowaty smak świetnie nadaje się na letnie, upalne dni.

Sprawdź koniecznie: