Przepis | Strona główna | Syropy | Syrop z suszu z hibiskusa
Syrop z suszu z hibiskusa

Syrop z suszu z hibiskusa

Chcę zaproponować syrop również domowego wyrobu, jednak z tą różnicą, że surowiec możemy zakupić np. w aptece. Mowa bowiem o suszonym kwieciu hibiskusa i naparze z niego przygotowanym.

Roślina ta ma również właściwości przeciwzapalne, antywirusowe oraz dzięki dużej zawartości antyoksydantów wykazuje działanie antynowotworowe i spowalniające procesy starzenia skóry.

Syrop z suszu z hibiskusa

5 od 1 osoby
Autor: Martyna Pietruszka Danie: SyropKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Porcje

50

porcje
Przygotowanie

5

min.
Gotowanie

30

min.
Kalorie

300

kcal

Zdrowotne właściwości hibiskusa znane są od lat i wykorzystywane przez ludową wiedzę od zawsze. Dlaczego więc nie skorzystać z doświadczenia pokoleń?

Składniki:

  • 1 L zimnej wody

  • 1.5 kg cukru

  • 150 g suszu z hibiskusa


Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie syropu zaczynamy od rozpuszczenia cukru w wodzie, doprowadzając do zagotowania.
  • Następnie dodajemy suszony kwiat hibiskusa, wyłączamy ogień i pozostawiamy napar na ok. 30 minut do odstania i nabrania odpowiedniego smaku.
  • Gotowy syrop przechowujemy w lodówce do maksymalnie 3 tygodni.
  • Oczywiście możemy dodawać go do gorących napojów ale także przyjmować bezpośrednio.

Uwagi:

  • Dużo zdrowia i smacznego!

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*