Kaczka

Kaczka w kuchni i gastronomii kaczka to mięso kilku gatunków ptaków z rodziny Anatidae, występujących zarówno w wodach słodkich jak i słonych. Jest to wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe mięso bogate w żelazo. Jest dużo bardziej kaloryczne niż kurczak czy indyk.

W 100g tuszki z kaczki tego mięsa bez skóry to 140 kcal,a ze skórą 202 kcal. Jest delikatne, różowe, kruche i soczyste. Choć zawiera więcej tłuszczu od kurczaka, jest lżejsze i mniej tłuste niż czerwone mięso. Zawiera dużo białka, żelazo, magnez i fosfor oraz witaminy z grupy B. Kaczka pieczona w jabłkach jest najbardziej znanym przykładem i swego rodzaju symbolem polskiej kuchni. Znanym przepisem jest także kaczka po pomorsku, czyli faszerowana mięsem wieprzowym.

Najlepsze jest mięso z młodych kaczek o wadze nieprzekraczającej 2 kg. Najbardziej popularne przyprawy do kaczki to: czerwony i czarny pieprz, liść laurowy, jałowiec, cytryna, tarty czosnek i oczywiście sól. Oprócz klasycznych przypraw kminek jest dobrze połączony z kaczką oraz koperek, bazylia, tymianek, kolendra, oregano i cynamon. Nie trzeba stosować wszystkich przypraw na raz.

Przepis na kaczkę: