Soczysta pierś z kaczki z chrupiącą, skarmelizowaną skórką. Pierś z kaczki wytopiona na patelni tytanowej, następnie zapieczona w piekarniku. Wyborny gatunek mięsa mimo prostoty tak rzadko przyrządzany w naszych domach. Kaczka tak pysznie prezentuje się ze słodkawo – kwaśną konfiturą domową z czerwonej porzeczki i świeżych owoców żurawiny! Danie które zagości na stałe w naszym menu, gdyż zachwyciło nas połączeniem smaków.
Pieczona pierś z kaczki z domową konfiturą żurawinową
2
porcje30
min.40
min.220
kcalPierś kaczki z chrupiącą skórką pieczona w piekarniku. Podana z marmoladką z żurawiny i czerwonej porzeczki oraz talarkami ziemniaków.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- PIECZONA PIERŚ Z KACZKI
2 2 piersi kaczki ze skórą
suszony majeranek
sól morska i mielony czarny pieprz
- KONFITURA Z ŻURAWINY I PORZECZKI
200 g 200 świeżej żurawiny
100 g 100 czerwonej porzeczki
120 g 120 białego cukru
100 ml 100 wody
- SMAŻONE TALARKI ZIEMNIAKÓW
500 g 500 ziemniaków
500 ml 500 chłodnej wody
1 łyżeczka 1 soli
tłuszcz pozostały z wytopienia kaczki na patelni
Sposób przygotowania:
- PIECZONA PIERŚ Z KACZKI
- Umytą pierś kaczki wyjmij z lodówki. Pozostaw na 1 godzinę na blacie kuchennym dla nabrania temperatury pokojowej. Ponacinaj w kratkę skórkę, nie naruszając części mięsa pod nią. Natrzyj majerankiem, solą morską i mielonym pieprzem.
- Na chłodnej patelni z nieprzywierającą powłoką tytanową, ułóż piersi kaczki skórką w dół. Podgrzewaj na średniej mocy palnika i wytapiaj kaczą skórkę przez 10 – 15 minut. Po tym przewróć kaczkę skórką w górę i zamknij mięso na rozgrzanej patelni przez 5 minut.
- Rozgrzej piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym do temperatury 180 stopni. Wyjmij rozgrzane naczynie żaroodporne, przełóż do niego kaczkę skórką w górę i piecz przez 15 minut do rumianej, chrupkiej skórki i ściętego wnętrza.
- KONFITURA Z PORZECZKI I ŻURAWINY
- Owoce żurawiny i czerwonej porzeczki (możesz użyć owoców mrożonych) opłucz w chłodnej wodzie i umieść w rondelku z wodą i cukrem.
- Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Nadmiar wody odparuje, konfitura nabierze odpowiedniej gęstości. Owoce czerwonej porzeczki zawierają pektyny o właściwościach żelujących uaktywniające się podczas podgrzewania, dzięki czemu nie trzeba używać cukru żelującego.
- SMAŻONE ZIEMNIACZKI
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedź je z wody, ostudź i pokrój na talarki.
- Na patelni z rozgrzanym tłuszczem pozostałym po wytapianiu skórki z piersi kaczki, podsmaż na rumiano pokrojone ziemniaki.
Uwagi:
- Upieczoną kaczkę możesz serwować podając całą pierś w jednym kawałku lub pokroić na mniejsze plasterki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
Pierwszy raz dzięki tym wskazówkom udało mi się upiec tak soczystą pierś kaczki z chrupiącą skórką