Przepis | Strona główna | Dania główne | Pierś z kaczki z konfiturą żurawinowo – porzeczkową
Pierś z kaczki z konfiturą żurawinowo - porzeczkową

Pierś z kaczki z konfiturą żurawinowo – porzeczkową

Soczysta pierś z kaczki z chrupiącą, skarmelizowaną skórką. Pierś z kaczki wytopiona na patelni tytanowej, następnie zapieczona w piekarniku. Wyborny gatunek mięsa mimo prostoty tak rzadko przyrządzany w naszych domach. Kaczka tak pysznie prezentuje się ze słodkawo – kwaśną konfiturą domową z czerwonej porzeczki i świeżych owoców żurawiny! Danie które zagości na stałe w naszym menu, gdyż zachwyciło nas połączeniem smaków.

Pieczona pierś z kaczki z domową konfiturą żurawinową

5 od 6 osób
Autor: Paweł Clad Danie: GłówneKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

40

min.
Kalorie

220

kcal

Pierś kaczki z chrupiącą skórką pieczona w piekarniku. Podana z marmoladką z żurawiny i czerwonej porzeczki oraz talarkami ziemniaków.

Składniki:

  • PIECZONA PIERŚ Z KACZKI
  • 2 piersi kaczki ze skórą

  • suszony majeranek

  • sól morska i mielony czarny pieprz

  • KONFITURA Z ŻURAWINY I PORZECZKI
  • 200 g świeżej żurawiny

  • 100 g czerwonej porzeczki

  • 120 g białego cukru

  • 100 ml wody

  • SMAŻONE TALARKI ZIEMNIAKÓW
  • 500 g ziemniaków

  • 500 ml chłodnej wody

  • 1 łyżeczka soli

  • tłuszcz pozostały z wytopienia kaczki na patelni


Sposób przygotowania:

  • PIECZONA PIERŚ Z KACZKI
  • Umytą pierś kaczki wyjmij z lodówki. Pozostaw na 1 godzinę na blacie kuchennym dla nabrania temperatury pokojowej. Ponacinaj w kratkę skórkę, nie naruszając części mięsa pod nią. Natrzyj majerankiem, solą morską i mielonym pieprzem.
  • Na chłodnej patelni z nieprzywierającą powłoką tytanową, ułóż piersi kaczki skórką w dół. Podgrzewaj na średniej mocy palnika i wytapiaj kaczą skórkę przez 10 – 15 minut. Po tym przewróć kaczkę skórką w górę i zamknij mięso na rozgrzanej patelni przez 5 minut.
  • Rozgrzej piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym do temperatury 180 stopni. Wyjmij rozgrzane naczynie żaroodporne, przełóż do niego kaczkę skórką w górę i piecz przez 15 minut do rumianej, chrupkiej skórki i ściętego wnętrza.
  • KONFITURA Z PORZECZKI I ŻURAWINY
  • Owoce żurawiny i czerwonej porzeczki (możesz użyć owoców mrożonych) opłucz w chłodnej wodzie i umieść w rondelku z wodą i cukrem.
  • Całość podgrzewaj na średniej mocy palnika przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Nadmiar wody odparuje, konfitura nabierze odpowiedniej gęstości. Owoce czerwonej porzeczki zawierają pektyny o właściwościach żelujących uaktywniające się podczas podgrzewania, dzięki czemu nie trzeba używać cukru żelującego.
  • SMAŻONE ZIEMNIACZKI
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie prawie do miękkości. Odcedź je z wody, ostudź i pokrój na talarki.
  • Na patelni z rozgrzanym tłuszczem pozostałym po wytapianiu skórki z piersi kaczki, podsmaż na rumiano pokrojone ziemniaki.

Uwagi:

  • Upieczoną kaczkę możesz serwować podając całą pierś w jednym kawałku lub pokroić na mniejsze plasterki.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Jeden komentarz

  1. Pierwszy raz dzięki tym wskazówkom udało mi się upiec tak soczystą pierś kaczki z chrupiącą skórką

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*