Kalmary

Kalmary to głowonogi zaliczane do owoców morza. Nazywane również kałamarnicami lub kalmaroksztaltnymi. Występują we wszystkich oceanach i morzach, a w Europie cieszą się popularnością w krajach basenu Morza Śródziemnego. Posiadają charakterystyczne obłe i podłużne ciało oraz dziesięć odnóży.

Mają delikatny słodko-morski smak, a w konsystencji są lekko gumowate. Stanowią cenne źródło białka, zawierają witaminy z grupy B, C, PP i E oraz składniki mineralne takie jak: jod, selen, siarkę, mangan i fluor. Nieco mniej mają żelaza, cynku i magnezu. Najczęściej smaży się je na głębokim tłuszczu, grillujeu lub dusi. Można z nich zrobić zupę, nafaszerować lub dodać do różnych sałatek. Kalmary są naturalnym afrodyzjakiem, podnoszą stężenie testosteronu u mężczyzn i libido u kobiet.

Dbają o prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, regulują procesy wzrostu i dojrzewania komórek organizmu, obniżają ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów, odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz regulują poziom cholesterolu. Osoby z wrażliwym, delikatnym żołądkiem i z zaburzonymi czynnościami nerek powinny zrezygnować ze spożywania tych owoców morza.

Pomysł jak przyrządzić kalmary