W Polskich sklepach mało prawdopodobnym jest dostanie świeżych kalmarów, jak i większości owoców morza. Jednak pokrojone w cienkie pierścienie kalmary, usmażone w chrupiącej panierce zawsze smakują dobrze.
Pierścienie kalmarów smażone w cieście z panko
4
porcje30
min.20
min.290
kcalChrupiące krążki kalmarów w cieście z panierką i sosem ogórkowo – czosnkowym tzatziki. Kalmary w panko idealne na lunch albo przekąskę.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g oczyszczonych kalmarów
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki białego pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 bu bułki tartej
1 szklanka panierki panko
- SOS TZATZIKI
200 g jogurtu greckiego
200 g świeżych ogórków
2 ząbki czosnku BIO
garść listków natki pietruszki i koperku
1 łyżka majonezu
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka soku z cytryny
- DODATKOWO DO PODANIA
1 cytryna BIO
mix salat
Sposób przygotowania:
- TZATZIKI
- Ogórki obieramy ze skórki i siekamy drobno lub ścieramy na tarce. Jeśli mają wodniste wnętrze, należy wyciąć i usunąć gniazda nasienne. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Ogórki i czosnek mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz poszatkowane świeże zioła. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki.
- KALMARY W CIEŚCIE
- Kalmary rozmrażamy, myjemy chłodną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Zdejmujemy błonkę znajdującą się wewnątrz, następnie kroimy je na cienkie pierścienie. Jeśli kupujemy gotowe krążki kalmarów, pomijamy te kroki i przystępujemy do dalszej części przepisu.
- Przygotowujemy 3 miseczki: pierwsza z wymieszaną mąką, bułką tartą i przyprawami, w drugiej rozbijamy widelcem jajka, trzecia zawiera panierkę panko.
- Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz do smażenia. Kalmary panierujemy kolejno w mące z bułką tartą, jajkach, na końcu w panierce panko. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po obu stronach do złocistego koloru, w sumie przez około 1 minutę.
- Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Następnie kładziemy je na listkach sałaty, serwujemy z ćwiartkami cytryny i sosem tzatziki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku