Przepis | Strona główna | Dania główne | Pierścienie kalmarów smażone w cieście z panko
Pierścienie kalmarów smażone w cieście z panko

Pierścienie kalmarów smażone w cieście z panko

W Polskich sklepach mało prawdopodobnym jest dostanie świeżych kalmarów, jak i większości owoców morza. Jednak pokrojone w cienkie pierścienie kalmary, usmażone w chrupiącej panierce zawsze smakują dobrze.

Pierścienie kalmarów smażone w cieście z panko

5 od 13 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: PrzekąskaKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

30

min.
Smażenie

20

min.
Kalorie

290

kcal

Chrupiące krążki kalmarów w cieście z panierką i sosem ogórkowo – czosnkowym tzatziki. Kalmary w panko idealne na lunch albo przekąskę.

Składniki:

  • 500 g oczyszczonych kalmarów

  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

  • 1/2 łyżeczki soli morskiej drobnoziarnistej

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 bu bułki tartej

  • 1 szklanka panierki panko

  • SOS TZATZIKI
  • 200 g jogurtu greckiego

  • 200 g świeżych ogórków

  • 2 ząbki czosnku BIO

  • garść listków natki pietruszki i koperku

  • 1 łyżka majonezu

  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • DODATKOWO DO PODANIA
  • 1 cytryna BIO

  • mix salat

Sposób przygotowania:

  • TZATZIKI
  • Ogórki obieramy ze skórki i siekamy drobno lub ścieramy na tarce. Jeśli mają wodniste wnętrze, należy wyciąć i usunąć gniazda nasienne. Czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Ogórki i czosnek mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz poszatkowane świeże zioła. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki.
  • KALMARY W CIEŚCIE
  • Kalmary rozmrażamy, myjemy chłodną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Zdejmujemy błonkę znajdującą się wewnątrz, następnie kroimy je na cienkie pierścienie. Jeśli kupujemy gotowe krążki kalmarów, pomijamy te kroki i przystępujemy do dalszej części przepisu.
  • Przygotowujemy 3 miseczki: pierwsza z wymieszaną mąką, bułką tartą i przyprawami, w drugiej rozbijamy widelcem jajka, trzecia zawiera panierkę panko.
  • Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz do smażenia. Kalmary panierujemy kolejno w mące z bułką tartą, jajkach, na końcu w panierce panko. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po obu stronach do złocistego koloru, w sumie przez około 1 minutę.
  • Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Następnie kładziemy je na listkach sałaty, serwujemy z ćwiartkami cytryny i sosem tzatziki.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*