W Polskich sklepach mało prawdopodobnym jest dostanie świeżych kalmarów, jak i większości owoców morza. Jednak pokrojone w cienkie pierścienie kalmary, usmażone w chrupiącej panierce zawsze smakują dobrze.
Pierścienie kalmarów smażone w cieście z panko
4
porcje30
min.20
min.290
kcalChrupiące krążki kalmarów w cieście z panierką i sosem ogórkowo – czosnkowym tzatziki. Kalmary w panko idealne na lunch albo przekąskę.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
500 g 500 oczyszczonych kalmarów
1/2 łyżeczki 1/2 pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki 1/2 białego pieprzu
1/2 łyżeczki 1/2 czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki 1/2 soli morskiej drobnoziarnistej
1/2 szklanki 1/2 mąki pszennej
1/2 bu 1/2 bułki tartej
1 szklanka 1 panierki panko
- SOS TZATZIKI
200 g 200 jogurtu greckiego
200 g 200 świeżych ogórków
2 2 ząbki czosnku BIO
garść garść listków natki pietruszki i koperku
1 łyżka 1 majonezu
1 łyżka 1 oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka 1 soku z cytryny
- DODATKOWO DO PODANIA
1 1 cytryna BIO
mix salat
Sposób przygotowania:
- TZATZIKI
- Ogórki obieramy ze skórki i siekamy drobno lub ścieramy na tarce. Jeśli mają wodniste wnętrze, należy wyciąć i usunąć gniazda nasienne. Czosnek przecisnąć przez praskę.
- Ogórki i czosnek mieszamy z jogurtem greckim. Dodajemy oliwę, sok z cytryny oraz poszatkowane świeże zioła. Mieszamy dokładnie i wstawiamy do lodówki.
- KALMARY W CIEŚCIE
- Kalmary rozmrażamy, myjemy chłodną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym. Zdejmujemy błonkę znajdującą się wewnątrz, następnie kroimy je na cienkie pierścienie. Jeśli kupujemy gotowe krążki kalmarów, pomijamy te kroki i przystępujemy do dalszej części przepisu.
- Przygotowujemy 3 miseczki: pierwsza z wymieszaną mąką, bułką tartą i przyprawami, w drugiej rozbijamy widelcem jajka, trzecia zawiera panierkę panko.
- Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz do smażenia. Kalmary panierujemy kolejno w mące z bułką tartą, jajkach, na końcu w panierce panko. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po obu stronach do złocistego koloru, w sumie przez około 1 minutę.
- Po usmażeniu odkładamy na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu. Następnie kładziemy je na listkach sałaty, serwujemy z ćwiartkami cytryny i sosem tzatziki.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Follow us on Facebook
Zobacz także:
Tarta cytrynowa z musem lemon curd i beząZupa krem czosnkowy z młodymi ziemniakami
Placki z cukinii i marchwi z sosem czosnkowym
Gazpacho – chłodnik arbuzowo pomidorowy
Rabarbarotka czyli szarlotka z rabarbarem i truskawkami
Pizza Frutti di Mare. Owoce morza