Kasztan

Kasztan to rodzaj roślin z rodziny bukowatych. Obejmuje 8 gatunków. W Europie występuje tylko kasztan jadalny, w Ameryce Północnej- kasztan amerykański, a pozostałe gatunki rosną w Japonii i Chinach. Jest to orzech pokryty cienką, brązową i błyszczącą skórką w zielonej twardej skorupce, otoczonej wystającymi włoskami i dojrzewają na jesień.

Mają słodki i delikatny smak, przypominający smak batatów lub ziemniaków. Najlepiej smakują pieczone, uprażone lub gotowane. Zawierają witaminy z grupy B i K, błonnik m, białko, tłuszcze roślinne,skrobię oraz są bogate w potas, magnez i wapń. Można jeść je również na surowo. Z mąki kasztanowca można przygotować wiele słodkości lub pieczywo. Wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają krążenie krwi, łagodzą problemy trawienne, zapobiegają obrzękom, łagodzą cellulit, przyspieszają wchłanianie się krwiaków, poprawiają przepływ krwi oraz działają rozkurczowo i przeciwzapalnie.

Jest bardzo kaloryczną przekąską, 100g zawiera około 180 kcal. Kasztany należą do pokarmów na które powinny uważać osoby uczulone na lateks. Mogą się u nich pojawić objawy alergii.

Wypróbuj kasztana jadalnego w kuchni: