Przepis | Strona główna | Kuchnia Francuska | Kremowa zupa z jadalnych kasztanów
Kremowa zupa z jadalnych kasztanów

Kremowa zupa z jadalnych kasztanów

Francuska zupa z jadalnych, pieczonych kasztanów. Aksamitnie gładka, jedwabista zupa o delikatnie orzechowym smaku. Rarytas wśród zup, wykwintna i rzadka zupa z jadalnych kasztanów.

W październiku i listopadzie jadalne kasztany można zakupić w dobrze zaopatrzonych sklepach. Najczęściej znajdują się na dziale świeżych owoców lub orzechów na wagę. Sięgając po kasztany, wybieraj te ciężkie, z błyszczącą nienaruszoną skórką, bez śladów pleśni. Lekkie wagą kasztany mogą być nadpsute w środku, a nawet robaczywe, nie będą nadawały się do spożycia.

Kremowa zupa z jadalnych kasztanów

5 od 16 osób
Autor: Paweł Clad Danie: ZupaKuchnia: FrancuskaTrudność: Średnie
Ilość

6

porcji
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

1

godz. 
Kalorie

130

kcal

Jesienna, aksamitnie kremowa zupa z jadalnych kasztanów. Gładka, jedwabista zupa o subtelnym orzechowym posmaku kasztanów.

Składniki:

  • ZUPA Z KASZTANÓW
  • 1 kg świeżych kasztanów jadalnych

  • 1,5 litra bulionu jarzynowo – drobiowego

  • 2 cebule

  • 1 ząbek czosnku BIO

  • 2 łyżki masła

  • 100 g słodkiej śmietanki kremówki 30 %

  • 30 g crème fraîche

  • sól i grubo mielony czarny pieprz

  • DODATKI I DEKORACJA
  • kilka kasztanów jadalnych

  • 1 czubata łyżka cukru kokosowego

  • odrobina śmietanki kokosowej


Sposób przygotowania:

  • OBIERANIE JADALNYCH KASZTANÓW
  • Kasztany jadalne umyj i natnij nożem skórkę na krzyż. Przełóż je do garnka, zalej letnią wodą ponad powierzchnię kasztanów. Kasztany powinny pozostać na dnie naczynia, jeśli niektóre wypływają na powierzchnię wody, może to świadczyć o ich popsuciu. Kasztany doprowadź do zagotowania, gotuj przez 10 minut.
  • Zlej i odcedź wodę, kasztany osusz na ścierce. Następnie ułóż je wypukłą stroną ku górze, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni (grzanie góra, dół) na 20 minut. Gotowe kasztany powinny uzyskać wypieczony odcień, a skórka w miejscu nacięć powinna się otwierać.
  • Kasztany wyjmij z piekarnika i przestudź lekko. Obierz jeszcze ciepłe zarówno z łupiny jak i z błony znajdującej się pod łupinką. Gorące kasztany łatwiej obrać, po ostygnięciu obieranie będzie znacznie utrudnione.
  • ZUPA Z KASZTANÓW
  • Na dnie dużego garnka rozpuść masło, zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku ekologicznego (czosnku nie przeciskaj przez praskę, a jedynie pokrój go cienko).
  • Po chwili włóż obrane kasztany i wlej gorący bulion. Całość gotuj na średniej mocy palnika przez 30 minut, po tym czasie kasztany powinny wystarczająco zmięknąć.
  • Garnek zdejmij z ognia, kilka kasztanów wyjmij ze środka i odłóż na bok. Pozostałą zawartość zblenduj na gładko przez kilka minut. Zupę kasztanową przelej przez drobne sito, nadając jej kremowości i akstamitności.
  • Do zupy wlej śmietankę kremówkę i tłustą śmietanę crème fraîche. Dopraw do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem.
  • DEKORACJA ZUPY KASZTANOWEJ
  • Wyjęte przed rozdrabnianiem kasztany posiekanej nożem na drobniejsze kawałki. Przełóż je na patelnię, oprósz cukrem kokosowym i podsmaż do lekkiego skarmelizowania kryształów.
  • Zupę udekoruj keksem kokosowej śmietanki i oprósz karmelizowanymi kasztanami w cukrze kokosowym.

Uwagi:

  • Niekiedy w sklepach dostępne są kasztany gotowane, prażone. Wystarczy je obrać, co znacznie przyspieszy przygotowanie zupy.

Instagram

Zobacz @prostepesto na Instagramie i gotuj z nami oznaczając #prostepesto.

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*