Przepis | Strona główna | Encyklopedia składników kulinarnych | Kiełbasa wędzona

Kiełbasa wędzona

Kiełbasę do wędzenia wcześniej się suszy, następnie wędzi się na zimno lub gorąco w zależności od gatunku. W pierwszym przypadku temperatura wędzenia wynosi od 20 do 30 stopni, a w drugim od 120 do 140 stopni.

Najczęściej wykonuje się ją z mielonej wieprzowiny, cielęciny, wołowiny, baraniny, mięsa kurcząt czy królików. Jest pyszna i aromatyczna. Tłuszcz pełni bardzo ważną rolę w wędzeniu kiełbasy. Pełni on funkcję nosiciela smaku, dlatego warto wziąć pod uwagę dodanie mięsa, które będzie troszeczkę bardziej bogate w tłuszcz. Kiełbasa wędzona zostaje nasycona dymem drzewnym. Zazwyczaj pochodzi on ze spalania tak zwanego twardego drewna (np. bukowego, olchowego lub dębowego).

Składniki zawarte w oparach wykazują właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne, ale nie są w stanie zniszczyć wszystkich przetrwalników i grzybów strzępkowych, dlatego finalny produkt jest podatny na pleśnienie. Kiełbasa surowa wędzona na 100g zawiera 226 kcal oraz wartości odżywcze o następującym składzie: 13g białka, 18g tłuszczów oraz 4g węglowodanów.

Wędzenie kiełbasy: