Kuskus

Kuskus to rodzaj kaszy, która pochodzi z północnej Afryki. Otrzymuje się go z twardej pszenicy. Tradycyjny produkt spożywczy, łączący cechy makaronu i kaszy, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. Są to charakterystyczne małe, żółte granulki. Ma lekko orzechowy smak i doskonale wchłania aromaty innych składników.

Jest lekkostrawny, nie podrażnia żołądka i ma sporo wartości odżywczych. Sprawdzi się w diecie osób borykających się z problemami układu pokarmowego. Zawiera gluten, więc nie jest wskazany dla osób chorych na celiakię. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B, białko, węglowodany, kwas foliowy, niacynę oraz potas, magnez, miedź, cynk i mangan. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga zwalczyć wolne rodniki, zapobiega starzeniu, dba o zdrowie serca i układu krążenia oraz reguluje ciśnienie krwi.

Kasza kuskus smakuje zarówno na słodko, jak i na słono. Jest zdrowszym zamiennikiem ziemniaków czy makaronu. Idealnie komponuje się z warzywami, a także z mięsem. Można przygotować z niej sałatki i desery. Świetnie smakuje z dodatkiem miodu i orzechów.

Przepisy na kuskus: