Przepis | Strona główna | Kuchnia Polska | Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem
Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i żółtym serem

Popularna sałatka warstwowa, chętnie przyrządzana podczas przyjęć bardziej i mniej uroczystych. Jedni przygotowują ją z gotowanym ryżem, inni z kuskusem, jeszcze inni dodają warstwę krojonego w kostkę ogórka konserwowego. Poniżej przedstawiam moje ulubione połączenie warstw z parzoną wrzątkiem kaszą kuskus. Kasza ta jest delikatna, delikatniejsza od ryżu, jej warstwa tworzy puszystą chmurkę wewnątrz sałatki.

Sałatka z tuńczykiem, kuskusem i żółtym serem

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: PolskaTrudność: Łatwe
Ilość

1

misa
Przygotowanie

20

min.
Gotowanie

10

min.
Kalorie

210

kcal

Popularna, warstwowa sałatka z tuńczykiem, kuskusem, słodką kukurydzą i żółtym serem. Układana warstwami w przezroczystej misie ozdobi stół.

Składniki:

  • 6 jajek z chowu ściółkowego

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (łącznie około 300 g)

  • 1 cebula żółta, mała

  • 1 puszka słodkiej kukurydzy

  • 1 szklanka kaszy kuskus

  • 100 g sera żółtego w kostce (gouda lub mozzarella)

  • 150 g majonezu Kielecki

  • 100 ml mleka

  • sól i zmielony pieprz


Sposób przygotowania:

  • Jajka ugotuj na twardo. Po ostudzeniu obierz z łupin i rozdziel osobno białka, a osobno żółtka. Białka i żółtka zetrzyj osobno na tarce i ułóż w przezroczystej misie sałatkowej jako 2 oddzielne warstwy.
  • W miseczce rozmieszaj ze sobą majonez, mleko i przyprawy tworząc jednolity sos majonezowy. Co drugą przygotowaną warstwę sałatki polewaj częścią sosu.
  • Tuńczyka umieść na drobnym sitku i odciśnij nadmiar zalewy. Rozdrobnij nieco płaty mięsa i wyłóż na wiórki tartych jajek. Na to drobno poszatkowana cebula, sos i kukurydza odsączona z zalewy.
  • Szklankę kaszy kuskus przesyp do większego naczynia, zalej 1,5 szklanki wrzącej wody. Przykryj na 10 minut, aż kuskus wchłonie wodę i napęcznieje. Po tym odkryj naczynie, wymieszaj kaszę i wystudź całkowicie. Ostudzoną kaszę wsyp na sałatkę i polej pozostałą częścią sosu majonezowego.
  • Wierzch sałatki udekoruj dużą ilością tartego żółtego sera. Misę sałatkową okryj przezroczystą folią spożywczą i do momentu serwowania przechowuj w chłodzie lodówki.

ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Enter Captcha Here : *

Reload Image