Łosoś wędzony

Łosoś wędzony to potrawa z łososia, zazwyczaj fileta, który został peklowany i wędzony na gorąco lub na zimno. Wędzenie na zimno przebiega w temperaturze nie wyższej niż 30 st. C, natomiast na gorąco wykorzystuje temperatury przekraczające 80 st. C.

Dostarcza cennego i pełnowartościowego białka, co oznacza, że zawiera egzo- i endogenne aminokwasy niezbędne organizmowi do funkcjonowania. Jest doskonałym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczu A, D i E oraz rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Zawiera również składniki mineralne takie jak: potas, fosfor, żelazo, mangan, cynk, miedź i wapń. Wędzony łosoś wzmacnia układ immunologiczny, zapobiega chorobom neurodegeneracyjnym, poprawia nastrój oraz uczestniczy w procesach mineralizacji kości.

Można z powodzeniem dodać go do sałatki z warzyw lub serów niewędzonych, smaczna będzie również kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z dodatkiem białego twarogu i koperku. Nie powinny go spożywać osoby ze stwierdzonym nadciśnieniem oraz chorobami nerek, ponieważ zawiera bardzo wysoką zawartość sodu.

Pomysły na wędzonego łososia: