Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana to rodzaj mąki otrzymywany ze zielonych ziaren kukurydzy. Jest popularnym produktem w krajach Ameryki Południowej. Posiada żółty kolor, dlatego nadaje potrawom taką barwę. W smaku jest neutralna.

Zawiera dużo skrobi, błonnika,białko, witaminy A, B i E oraz potas,żelazo, wapń, cynk i magnez. To produkt bezglutenowy, dlatego może być stosowana przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu. Jest lekkostrawna, nie podrażnia żołądka, dlatego znajduje zastosowanie w przygotowaniu dań dla osób starszych oraz niemowląt. Mąka kukurydziana obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga układ odpornościowy, zapobiega chorobom oczu, hamuje procesy starzenia się organizmu, zwalcza anemię, zwiększa odporność i produkcję czerwonych krwinek, wspomaga wzrost komórek oraz reguluje aktywności enzymów.

Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ja wykorzystać do pieczenia chlebów, ciast, zagęszczenia zup, sosów, kremów, omletów, tortilli, panierowania mięsa oraz przygotowywania klusek i kopytek. A czy wiesz, że z mąki kukurydzianej można zrobić także ciastka gruszkowo pietruszkowe dla koni?