Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Ciastka gruszkowo pietruszkowe dla koni.
Ciastka gruszkowo pietruszkowe dla koni.

Ciastka gruszkowo pietruszkowe dla koni.

W tej odsłonie przepisów ProstePesto coś dla miłośników koni i jeździectwa a mianowicie Końskie Smaczki w postaci ciasteczek dla koni na bazie mąki kukurydzianej, otrębów oraz gruszki i pietruszki. Do samodzielnego wykonania w domu.

Mąka kukurydziana w przeciwieństwie do mąki pszennej nie zawiera glutenu. Dlatego też minimalizuje się możliwość wystąpienia kolki i powikłań. Jest więc bezpieczna dla koni. Natomiast gruszka i pietruszka to bardzo aromatyczne składniki, które sprawią, że ciastka nieziemsko pachną i smakują. DO tego otręby tak uwielbiane przez konie.

Prezentujemy więc dla każdego miłośnika koni i jeździectwa przepis na ciastka dla koni, który może być z powodzeniem wykonany w każdym domu.

Końskie Smaczki. Ciastka gruszkowo pietruszkowe dla koni

5 od 18 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: CiastkaKuchnia: KońskaTrudność: Łatwe
Porcje

50

porcje
Przygotowanie

30

min.
Gotowanie

45

min.
Kalorie

150

kcal

Osoby jeżdżące konno chcą wynagrodzić swojego wierzchowca za trud treningu. Przygotowaliśmy przepis na Końskie Smaczki czyli ciastka dla koni na bazie gruszki i pietruszki

Składniki:

  • 500 g mąki kukurydzianej

  • 1 szklanka otrębów

  • 2 duże pietruszki

  • 2 gruszki

  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

  • Z gruszki wyciągnąć gniazdo nasienne. Pokroić na ćwiartki. Pietruszkę pokroić na mniejsze kawałki. Ani gruszki ani pietruszki nie trzeba obierać. Wszystko wrzucamy do blendera i blendujemy na gładką masę.
  • Do miski wsypujemy 500g mąki kukurydzianej i szklankę otrębów. Dodajemy masę ze zblendowanej gruszki i pietruszki.
  • Wszystko mieszamy dodając po trochu wody aż uzyskamy gładką konsystencję ciasta. Ilość wody zależy od tego jak soczyste są gruszki i pietruszki. Można przyjąć, że będzie to 1 szklanka, lecz to kwestia indywidualna składników.
  • Z ciasta formujemy kulki wielkości około 1.5cm a następnie w rękach rozpłaszczamy to na cienkie ciasto – im cieńsze uda nam się ulepić tym lepiej. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na taką ilość ciasta będziemy potrzebować dwie blachy, które możemy piec jednocześnie.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 160C. Wkładamy ciastka i pieczemy około 40min. Ciastka powinny być całkowicie wysuszone w piekarniku i chrupkie.
  • Blachę z ciastkami wyciągamy i odkładamy do ostudzenia. Ciastka najlepiej zostawić jeszcze na 24-48h aż wyschną na wiór. Dopiero takie suche ciastka (tak jak suchy chleb) można podawać koniowi.

Uwagi:

  • Używamy mąki kukurydzianej, która w przeciwieństwie do mąki pszennej nie zawiera glutenu. Nie spowodujemy więc kolki u konia i pod tym względem takie ciastka są w zupełności bezpieczne.

Jeden komentarz

  1. Kasztanka

    Polecam. Jak zawsze sprawdzony przepis. Tym razem testowały koniury

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*