Mandarynka

Mandarynka gatunek rośliny wieloletniej z rodziny rutowatych. Prawdopodobnie pochodzi z Azji Południowej. Do najpopularniejszych odmian należą: klementynki, które mają słodki, przyjemnie kwaskowaty i aromatyczny miąższ, małą ilość pestek i łatwą do ściągnięcia skórkę. Tangerynki, które charakteryzują się czerwonawą barwą skórki lub tangele, które są bardzo słodkie, soczyste z gorzkim posmakiem. Jest uprawiana w klimacie tropikalnym.

Zawiera witaminy A, i C oraz wapń, potas i fosfor. Mandarynka wspomaga pracę układu krwionośnego, działa przeciwstarzeniowo i antynowotworowo, chroni przed chorobami oczu jak jaskra lub zaćma, wpływa korzystnie na układ nerwowy i kostny, a także wzmacnia układ odpornościowy. Można spożywać je na surowo lub przygotowywać z nich soki, nalewki lub dżemy. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych lub wykorzystuje się ją do dekorowania ciast czy musów owocowych.

Zalecana jest do spożycia dla osób odchudzających się, ponieważ jest niskokaloryczna oraz dla osób z podwyższonym cholesterolem, gdyż jej regularne spożywanie zapobiegnie powstaniu miażdżycy naczyń.

Przepisy na dania z mandarynkami: