Przepis | Strona główna | Kuchnia Włoska | Sałatka z roszponką, mandarynką i melonem
Sałatka z rukolą, mandarynką i melonem

Sałatka z roszponką, mandarynką i melonem

Sałatka obiadowa z owocami. Wytrawna sałatka z sosem musztardowo – miodowym, soczystym melonem i mandarynkami w słodkim syropie. Wygląda tak zdrowo i lekko, smakuje odświeżająco i soczyście za sprawą dojrzałych owoców.

Mandarynki z puszki w słodkim syropie to coś idealnego, są jędrne i słodziutkie, nie mają pestek ani włóknistych błonek. Bardzo lubię je dodawać do sałatek i deserów (w szczególności do sernika, tartaletek z owocami, czy galaretki).

Sałatka z melonem w sosie musztardowym

5 od 1 osoby
Autor: Paweł Clad Danie: SałatkaKuchnia: WłoskaTrudność: Łatwe
Ilość

2

porcje
Przygotowanie

10

min.
Gotowanie

0

min.
Kalorie

60

kcal

Słodka sałatka z owocami, w wytrawnym miodowo – musztardowym sosie. Jędrne liście roszponki, melon i mandarynki w słodkim syropie.

Składniki:

  • 2 garści sałaty roszponki

  • 1 szklanka pokrojonego, dojrzałego melona żółtego

  • pół szklanki mandarynek z puszki w słodkim syropie

  • 1 opakowanie sosu do sałatek Knorr miodowo – musztardowego

  • 3 łyżki wody

  • 3 łyżki oleju rzepakowego


Sposób przygotowania:

  • Listki roszponki opłukaj chłodną wodą i osusz na ręczniku papierowym. Następnie ułóż je na dnie misek sałatkowych.
  • Na wierzch ułóż cząstki mandarynki odsączone lekko ze słodkiego syropu oraz kawałki słodkiego melona obrane ze skórki.
  • Zawartość torebeczki z sosem miodowo – musztardowym wsyp do filiżanki, wlej potrzebną ilość wody i oleju. Sos wymieszaj i skrop nim wierzch sałatki.

Uwagi:

  • Sałatkę koniecznie przygotuj na świeżo, chwilę przed podaniem, by mieć pewność że liście roszponki zachowają jędrność.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*