Masło

Masło to tłuszcz jadalny w postaci zestalonej, otrzymywany ze śmietany z mleka krowiego. Ma zazwyczaj kolor kremowy lub jasnożółty i charakterystyczny słodkawy zapach. W temperaturze pokojowej jest miękkim ciałem stałym, które tężeje w warunkach chłodniczych. Jest wysokokaloryczne.

Zawiera witaminy A, D i K i fosfolipidy. Jest też źródłem CLA- sprzężonych dienów kwasu linolowego o działaniu przeciwnowotworowym, przeciwcukrzycowym, przeciwzapalnym i przeciwmiażdżycowym. Masło wspiera budowę kości, zapobiega osteoporozie, wspomaga metropolizację białek i hormonów steroidowych, przyspiesza regenerację komórek, odpowiada za prawidłowy wzrok i krzepnięcie krwi, hamuje rozwój nowotworów, wpływa na koncentrację i regenerację organizmu oraz działa detoksykacyjnie.

Niemal w całości składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, wiec może to sugerować jego negatywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Masło to przede wszystkim niezastąpiony dodatek do chleba, który kładziemy pod sery, wędliny jak i dżemy. Nadaje się również do gotowania, a przy odpowiedniej intensywności zapewnia jedną z najbardziej bogatych nut smakowych.

Przepisy z masłem: