Mintaj

Mintaj to gatunek ryby dorszokształtnej z rodziny dorszowatych. Występuje głównie w północnych wodach Oceanu Spokojnego. Mogą żyć nawet 17 lat i żywią się skorupiakami i innymi rybami. Mięso ma białą barwę, jest kruche i delikatne. Jest niskokaloryczny ( 100g mintaja ma 56 kcal) i zawiera małe ilości tłuszczu, dlatego jest odpowiedni do spożycia dla osób na diecie.

Posiada kwasy omega-3, białko, witaminy A i D oraz selen,magnez, potas i fosfor. Dobrze działa na układ wzrokowy oraz układ odpornościowy, zapewnia wydajność nerwowo-mięśniową, poprawia wygląd skóry, wspomaga układ kostny, pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi. Ze względu na niską zawartość rtęci jest odpowiedni dla kobiet w ciąży i karmiącym piersią. Mintaja można dostać w sklepie w postaci filetów, kostek, paluszków rybnych lub już przyprawionych płatów.

Doskonale nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania klasycznego lub na parze. Warto łączyć ją z warzywami lub sosami. Można z niej przygotować kotlety rybne, a także dodać do zapiekanki.

Jak przyrządzić mintaja?