Otręby

Otręby to produkt powstały z przemiału zbóż pszenicy, owsa, żyta orkiszu. W skład otrąb zbożowych wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna, to jest warstwa owocowo-nasienna. Najpopularniejsze są: pszenne, owsiane i żytnie. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor, żelazo, miedź, selen, potas i cynk.

Otręby usprawniają perystaltykę jelit, wspomagają pracę całego układu pokarmowego i trawiennego, regulują poziom glukozy we krwi, wpływają na obniżenie złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, zapobiegają wystąpieniu nadwagi i otyłości oraz korzystnie wpływają na przemianę materii. W przemyśle spożywczym są wykorzystywane jako dodatek do chleba i wypieków cukierniczych, szczególnie do babeczek. Dodatkowo wzbogaca się nimi płatki kukurydziane, herbatniki i kruche ciasteczka.

Można nimi wzbogacić naleśniki, omlety, placuszki, gofry i panierki do mięs. Są także świetnym dodatkiem do musli, granoli, jogurtów, twarożków, kefirów i owsianek. Można je również dodawać do koktajli i sałatek.

Do czego wykorzystamy otręby?