Pak choi

Pak choi, inaczej nazywana kapustą chińską. Pochodzi z Azji Wschodniej, uprawiana jest w Chinach, w Ameryce Północnej i w Europie. Można ją kupić w supermarkecie lub wyhodować w przydomowym ogródku. Ma podłużne, luźno osadzone liście.

Większa część wydłużonego liścia jest intensywnie zielona, natomiast końcówka łodygi jest biała. Kapusta ta ma mnóstwo zalet. Jest nie tylko smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu, ale również bardzo zdrowa. Jest źródłem witaminy C i A, zawiera beta-karoten, kwas foliowy, żelazo, potas i wapń. Zawiera omega-3 i kwas alfa-linolenowy, które mają działanie przeciwzapalne. Surowe pak choi ma tylko 13 kcal na 100g. Może być podana na surowo, ale też smażona, duszona, gotowana, można zrobić z niej także zupę.

Poprawia metabolizm i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Obniża ryzyko rozwoju nowotworu prostaty, płuc i jelita grubego. Regularne spożywanie może mieć wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi i stany zapalne. Nadmierne spożywanie pak choi może doprowadzić do poważnych problemów z tarczycą.

Polecany przepis z wykorzystaniem pak choi: