Strona główna » Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę
Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę

Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę

Choć ojczyzną tej zupy są Chiny, wersja japońska szybko zdobyła uznanie na całym świecie. Ramen to ciekawy specjał, w którym główną rolę odgrywa makaron. To on jest głównym składnikiem gęstej i pożywnej zupy, w której można znaleźć sporo ciekawych dodatków. Jakich?

Przepisy na zupę ramen, z których korzysta kuchnia japońska, to przede wszystkim makaron, rosół wieprzowy (lub drobiowy) oraz mięso. W zupie takiej może się również pojawić rzodkiew daikon, można też sięgnąć po kukurydzę, jajko lub po owoce morza. Cennym dodatkiem, dzięki któremu ramen stanie się zdrowszym i ciekawym daniem, są też pędy bambusa, które w kuchni azjatyckiej zajmują bardzo ważne miejsce. W zupie takiej mogą się też pojawić pulpety z kurczaka oraz wodorosty – wartościowy dodatek, dzięki któremu kuchnia japońska ma tak świetny wpływ na ludzkie zdrowie.

Jakie przyprawy są tu wykorzystywane? Przede wszystkim sos sojowy, choć wielkim powodzeniem wśród amatorów tej zupy cieszy się też pasa miso, powstająca ze sfermentowanej soi. Jeśli ramen podawany jest z jajkami, warto przygotować do nich specjalną marynatę. Składa się ona z sake, cukru, wina, wody oraz z ulubionej przyprawy Japończyków, czyli sosu sojowego.

Ramen, oryginalny przepis na tradycyjną japońską zupę

5 od 12 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: ZupyKuchnia: Japońska, AzjatyckaTrudność: Łatwe
Porcje

6

porcje
Przygotowanie

1

godz. 
Gotowanie

2

godz. 
Kalorie

230

kcal

Ramen to tradycyjna japońska zupa z makaronem, mięsem i innymi dodatkami. Zobacz przepis na oryginalną zupę ramen.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA ZUPĘ RAMEN
  • 1 kg kości wieprzowych

  • 1 kg kości drobiowych

  • 2 duże marchewki

  • 5 cebul szalotek

  • 5 cm korzenia imbiru

  • 1/2 główki czosnku polskiego

  • płat alg konbu (wodorostów) 10x20cm

  • 100 ml shoyu japońskiego sosu sojowego

  • 100 ml wina ryżowego sake

  • 2 litry zimnej wody

  • DODATKI DO ZUPY RAMEN
  • 700 g łopatki wieprzowej

  • 50 g suszonych grzybów shitake

  • 500 g suszonego makaronu ramen lub 250g świeżego makaronu ramen

  • szczypiorek lub cebula dymka

  • 6 jajek

  • przyprawy shichimi togarashi

  • prasowane glony (sushi nori)

  • 150 ml bulionu lub 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

  • PRZYGOTOWANIE BULIONU
  • Do garnka włożyć kości wieprzowe i kości drobiowe (drobiowe można zastąpić np. korpus kurczaka lub indyka ewentualnie porcjami rosołowymi). Kości zalać zimną wodą, żeby w całości były przykryte i zagotować.
  • Po doprowadzeniu do wrzenia odcedzić a kości opłukać zimną wodą. Przełożyć ponownie do opłukanego dużego garnka.
  • Obrać cebulę szalotkę oraz czosnek. Imbir oraz marchewkę pokroić w plastry około 0.5cm. Wszystko wrzucić do garnka, dodać na wierzch glony konbu (na górę garnka, bo w kolejnym kroku wyciągamy je więc będzie łatwiej) i zalać zimną wodą (około 2L, lecz jeśli potrzeba więcej, aby składniki były zakryte można więcej).
  • Zupę zagotować na mocnym ogniu. Gdy zupa zacznie się gotować to wyciągamy glony konbu.
  • Zmniejszamy ogień, tak, żeby zupa ledwo się gotowała, usuwamy szumowiny i gotujemy przez 6 godzin.
  • Po 6 godzinach zupę wystudzić i wyciągnąć z niej kości. Następnie przecedzić przez sitko, aby uzyskać czysty bulion.
  • Bulion wystudzony wkładamy do lodówki.
  • PRZYGOTOWANIE DODATKÓW
  • Dobę przed przygotowaniem dodatków namoczyć grzyby shitake (zalać je ciepłą wodą i odstawić na 24h).
  • Namoczone w pierwszym kroku grzyby shitake pokroić i podsmażyć na patelni na oleju aż staną się miękkie.
  • Jajka włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować (gotować przez około 5min). Po zagotowaniu przelać zimną wodą i wystudzić.
  • Przygotować wolno gotowaną wołowinę. Łopatkę wieprzową zalać bulionem (100 ml) lub 100 ml wody z rozpuszczoną w wodzie kostką rosołową. Gotować w wolonowarze przez 5 godzin. Jeśli nie mamy wolnowaru, możemy umieścić mięso w żaroodpornym naczyniu z przykrywką, zalać 150 ml bulionu lub 150 ml wody z rozpuszczoną kostką rosołową i piec przez 2h w piekarniku w temperaturze 150C.
  • PRZYGOTOWANIE ZUPY RAMEN
  • Zebrać tłuszcz z wystudzonego w lodówce bulionu ramen (można zebrać cały tłuszcz lub tylko część w zależności od upodobań). Dodać połowę przygotowanego sosu sojowego shoyu (50 ml) oraz całość przygotowanej sake (100 ml). Całość doprowadzić do wrzenia i spróbować. Można dodać więcej sosu sojowego jeśli uznamy bulion za mało słony.
  • Ugotować makaron według zaleceń na opakowaniu i ułożyć go w miseczkach. Następnie zalewamy go bulionem i dekorujemy grzybami shitake. Dodajemy także plaster wolno gotowanej wołowiny oraz ugotowane jajko i prasowane glony shusi nori.
  • Całość dekorujemy szczypiorkiem lub cebulą dymką i przyprawiamy przyprawami shichimi togarashi. Można też dodać pak choi, kiełki fasoli i skropić olejem sezamowym chili.

Instagram

Oznacz @prostepesto i dodaj hashtag #prostepesto

Facebook

Polub nas na Facebooku i dodaj hashtag #prostepesto

3 komentarze

  1. chinatown

    Zupa w rzeczywistości ma intensywniejszy aromat od rosołu, wyszła przepyszna. warto spróbować

  2. chinatown

    warto spróbować, niepowtarzalny smak

  3. TajkaKajka

    Pyszna bogata wersja rosołu. Mega dobry i warto spróbować choć raz. mimo że długo się robi

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*