Choć ojczyzną tej zupy są Chiny, wersja japońska szybko zdobyła uznanie na całym świecie. Ramen to ciekawy specjał, w którym główną rolę odgrywa makaron. To on jest głównym składnikiem gęstej i pożywnej zupy, w której można znaleźć sporo ciekawych dodatków. Jakich?
Przepisy na zupę ramen, z których korzysta kuchnia japońska, to przede wszystkim makaron, rosół wieprzowy (lub drobiowy) oraz mięso. W zupie takiej może się również pojawić rzodkiew daikon, można też sięgnąć po kukurydzę, jajko lub po owoce morza. Cennym dodatkiem, dzięki któremu ramen stanie się zdrowszym i ciekawym daniem, są też pędy bambusa, które w kuchni azjatyckiej zajmują bardzo ważne miejsce. W zupie takiej mogą się też pojawić pulpety z kurczaka oraz wodorosty – wartościowy dodatek, dzięki któremu kuchnia japońska ma tak świetny wpływ na ludzkie zdrowie.
Jakie przyprawy są tu wykorzystywane? Przede wszystkim sos sojowy, choć wielkim powodzeniem wśród amatorów tej zupy cieszy się też pasa miso, powstająca ze sfermentowanej soi. Jeśli ramen podawany jest z jajkami, warto przygotować do nich specjalną marynatę. Składa się ona z sake, cukru, wina, wody oraz z ulubionej przyprawy Japończyków, czyli sosu sojowego.
Wszystko pięknie ale przepis jest tak napisany, ze nie bardzo wiadomo, czy kości opłukać, czy wodę z nich wylać czy ją gotować i z jakiej wody zbierać szumowiny.
Witam,
Mam pytanie co ma być ? wołowina? czy wieprzowina ?
Przygotować wolno gotowaną wołowinę. Łopatkę wieprzową…
Oczywiście wieprzowina. Już poprawione, dziękuję
Zupa w rzeczywistości ma intensywniejszy aromat od rosołu, wyszła przepyszna. warto spróbować
warto spróbować, niepowtarzalny smak
Pyszna bogata wersja rosołu. Mega dobry i warto spróbować choć raz. mimo że długo się robi