Pasztet

Pasztet to potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny z warzywami, grzybami, rybą, soją lub serem. W celu połączenia rozdrobnionych składników dodaje się jajka, bułkę tartą lub mąkę.

Pasztet podaje się na ciepło lub zimno jako przystawkę lub danie obiadowe, wraz z sosami i marynatami. Pierwsze pasztety przyrządzano już w starożytnym Rzymie. Jednak pod taką postacią, jaką aktualnie znamy, wywodzi się z Francji. Wartość odżywcza tego produktu zależy od tego, jaki rodzaj mięsa i dodatków wykorzystamy do jego przygotowania. Tradycyjne pasztety mięsne są dobrym źródłem białka oraz witamin z grupy B: niacyny, kwasu pantotenowego, ryboflawiny, kwasu foliowego i kobalaminy. Znajduje się w nich sporo pierwiastków, takich jak: żelazo, selen i cynk.

Pasztet przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu, wspomaga układ odpornościowy, utrzymuje prawidłową gospodarkę węglowodanową oraz korzystnie wpływa na odporność. Pasztet nie może być blady, beżowy i jednolity jak parówka. Powinien mieć szaroróżowy kolor oraz zwartą konsystencję. Nie może z niego wyciekać tłuszcz, a w temperaturze pokojowej powinien zachować konsystencję i nie roztapiać się.

Zobacz koniecznie: