Wegański pasztet z białymi warzywami, kaszą jaglaną i ciecierzycą. Bardzo zdrowy pasztet na zwykłą kanapkę albo świąteczną ucztę. Doprawiony rozmaitymi przyprawami, z powodzenie zastąpi mięsną ucztę.
Pieczony pasztet warzywny z białych warzyw
4
porcje30
min.40
min.300
kcalBezmięsny pasztet wegański z ciecierzycą i białymi warzywami. Aromatyczny pasztet warzywny pieczony w piekarniku.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
1/2 korzenia selera
3 pietruszki korzeń
200 g kalafiora
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka kaszy jaglanej
200 g ciecierzycy z puszki
100 ml oleju roślinnego
3 łyżki sosu sojowego
- PRZYPRAWY
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
garść posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki lubczyku
sól i mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Do garnka wklej olej i podgrzej. Zeszklij na nią pokrojoną w pióra cebulę oraz czosnek pokrojony w cienkie plastry. Pod koniec dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Korzeń pietruszki i korzeń selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki. Przełóż je do garnka z cebulą i czosnkiem, podsmaż przez 20 minut do miękkości warzyw.
- W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu producenta.
- Miękkie, lekko rozgotowane warzywa przełóż do miski. Wyjmij ziele angielskie i liście laurowe, pozbądź się ich. Dodaj ugotowaną kaszę jaglaną oraz odsączoną ciecierzycę z puszki, zmiksuj na gładką masę.
- Masę na pasztet wymieszaj z pozostałymi przyprawami. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej olejem i podsypanej bułką tartą. Piecz 40 minut w 200 stopniach.
Zestaw talerzy i sztućców dla dzieci:
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku
pasztet wyszedł obłędny