Perliczka

Perliczka to piękny ptak o charakterystycznym, czarnym upierzeniu w białe kropki. Udomowiona została na sawannach Afryki. Mięso perliczek jest ciemne, aromatyczne, soczyste i przypomina smakiem mięso dzikiego ptactwa, które jest trudniej dostępne i droższe.

Ma mniej tłuszczu niż mięso kurze, dzięki temu jest mniej kaloryczne i lekkostrawne. Jednocześnie zawiera dużą dawkę pełnowartościowego oraz łatwo przyswajalnego białka a także kolagenu, który ma dobroczynny wpływ na skórę, kości i stawy. Poza tym mięso perliczki ma dużo cennych mikroelementów takich jak fosfor, żelazo, magnez. Jest też bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, szczególnie ryboflawiny (wit. B2) i niacyny (wit. B3), wzmacniających wzrok i odgrywających ważną rolę w procesach przemiany materii. . Z powodu niskiej zawartości tłuszczu perliczka wymaga odpowiedniej obróbki, aby jej mięso zachowało soczystość, kruchość i walory smakowe.

Dlatego zazwyczaj szpikuje się ją tłuszczem albo owija w plastry słoniny lub boczku, naciera suto masłem lub oliwą i podczas pieczenia podlewa. Mięso perliczki nadaje się do pieczenia, duszenia, gotowania, smażenia i grillowania. Sprawdza się w połączaniach z wyrazistymi smakami cytrusów, pigwy, żurawiny. Doskonale smakuje ugotowany na nim rosół.

Zobacz przepis na perliczkę: