Prosecco

Prosecco to włoskie białe lub różowe wino musujące, rzadziej lekko musujące lub stołowe. Zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne. Zawartość alkoholu wynosi ok. 12,5%. Produkowane jest wyłącznie w wybranych regionach północno- wschodnich Włoch. Jego nazwa wywodzi się od włoskich, białych winogron, z których jest wytwarzane.

Obecnie cieszy się ogromną popularnością ze względu na swój lekki, orzeźwiający smak. Jest produkowane metodą Charmata, podczas której wtórna fermentacja odbywa się w hermetycznie zamkniętych, ciśnieniowych zbiornikach zbiorczych ze stali nierdzewnej. Prosecco jest jednym z najmniej kalorycznych alkoholi. Dzięki zawartości polifenoli ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, może zapobiegać powstawaniu zakrzepów i zmniejszać ryzyko chorób serca i udarów. Ponadto poprawia libido, zmniejsza ryzyko nowotworów dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz pomaga w walce z demencją i poprawia stan skóry.

Prosecco jest bardzo wszechstronnym alkoholem, świetnie komponuje się z wieloma daniami. Można je podawać zarówno przed jedzeniem jak i do dań głównych. Ma owocowy smak i aromat, co sprawia, że świetnie łączy się ze słonymi przekąskami, lekkimi daniami z makaronem, owocami morza i drobiem. Prosecco powinno być podawane na zimno w temperaturze od 3 do 10 st. C. Najlepszym szkłem do serwowania prosecco jest szkło tulipanowe.

Do czego wykorzystać prosecco w kuchni?