Przepis | Strona główna | Desery i wypieki | Szampańska galaretka truskawkowa ze śmietanką
Szampańska galaretka truskawkowa ze śmietanką

Szampańska galaretka truskawkowa ze śmietanką

Wyjątkowy deser w kieliszkach z szampanem. Szampańska galaretka ze świeżymi truskawkami i bitą śmietanką. Deser alkoholowy z galaretką w sam raz na romantyczną kolację.

Galaretka truskawkowa z szampanem i bąbelkami

5 od 19 osób
Autor: Martyna Pietruszka Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje

4

porcje
Przygotowanie

20

min.
Chłodzenie

3

godz. 
Kalorie

200

kcal

Szampańska galaretka ze świeżymi truskawkami. Galaretka z Prosecco i owocami podana w kieliszkach od szampana. Romantyczny deser.

Składniki:

  • SZAMPAŃSKA GALARETKA
  • 400 ml słodkiego szampana lub Prosecco

  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej uniwersalnej

  • 80 ml wody

  • 400 g świeżych truskawek

  • BITA ŚMIETANKA
  • 100 ml schłodzonej śmietanki deserowej

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 1 łyżka śmietan fix

  • kilka czerwonych żelków

Sposób przygotowania:

  • Żelatynę zalej chłodną wodą w filiżance i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie filiżankę z żelatyną włóż do garnuszka z wrzątkiem. W kąpieli wodnej doprowadź żelatynę do rozrzedzenia, powinna mieć lejącą konsystencję bez grudek.
  • Szampan umieść w naczyniu. Do szampana wlej żelatynę, najlepiej ciurkiem i zmiksuj energicznie do połączenia. Należy to zrobić jak najszybciej, by nie uciekły wszystkie bąbelki.
  • Przelej miksturę do kieliszków od szampana. Udekoruj je dużą ilością świeżych truskawek pokrojonych w ćwiartki. Wstaw do lodówki na 180 minut do stężenia.
  • Słodką śmietankę 30 % ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier puder i FIX do śmietany. Ułóż śmietankę na stężonej galaretce. Udekoruj świeżą truskawką i czerwoną żelką.

Uwagi:

  • Możesz także dodać inne owoce, np. borówki amerykańskie lub maliny. W wersji dla dzieci wino musujące możesz zastąpić bezalkoholowym Picollo.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*