Wyjątkowy deser w kieliszkach z szampanem. Szampańska galaretka ze świeżymi truskawkami i bitą śmietanką. Deser alkoholowy z galaretką w sam raz na romantyczną kolację.
Galaretka truskawkowa z szampanem i bąbelkami
Autor: Martyna Pietruszka
Danie: DeserKuchnia: PolskaTrudność: Średnie
Porcje
4
porcjePrzygotowanie
20
min.Chłodzenie
3
godz.Kalorie
200
kcalSzampańska galaretka ze świeżymi truskawkami. Galaretka z Prosecco i owocami podana w kieliszkach od szampana. Romantyczny deser.
Tryb gotowania.
Dłuższe podświetlenie ekranu
Składniki:
- SZAMPAŃSKA GALARETKA
400 ml 400 słodkiego szampana lub Prosecco
3 łyżeczki 3 żelatyny spożywczej uniwersalnej
80 ml 80 wody
400 g 400 świeżych truskawek
- BITA ŚMIETANKA
100 ml 100 schłodzonej śmietanki deserowej
1 łyżka 1 cukru pudru
1 łyżka 1 śmietan fix
kilka czerwonych żelków
Sposób przygotowania:
- Żelatynę zalej chłodną wodą w filiżance i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie filiżankę z żelatyną włóż do garnuszka z wrzątkiem. W kąpieli wodnej doprowadź żelatynę do rozrzedzenia, powinna mieć lejącą konsystencję bez grudek.
- Szampan umieść w naczyniu. Do szampana wlej żelatynę, najlepiej ciurkiem i zmiksuj energicznie do połączenia. Należy to zrobić jak najszybciej, by nie uciekły wszystkie bąbelki.
- Przelej miksturę do kieliszków od szampana. Udekoruj je dużą ilością świeżych truskawek pokrojonych w ćwiartki. Wstaw do lodówki na 180 minut do stężenia.
- Słodką śmietankę 30 % ubij na sztywną pianę, pod koniec dodaj cukier puder i FIX do śmietany. Ułóż śmietankę na stężonej galaretce. Udekoruj świeżą truskawką i czerwoną żelką.
Uwagi:
- Możesz także dodać inne owoce, np. borówki amerykańskie lub maliny. W wersji dla dzieci wino musujące możesz zastąpić bezalkoholowym Picollo.
Instagram @proste.pesto
Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto
Facebook ProstePesto
Zobacz ProstePesto na Facebooku