Rostbef

Rostbef to określenie kawałka mięsa znajdującego się pomiędzy środkowym a tylnym fragmentem grzbietu krowy. Dokładniej, jest to mięsień zewnętrzny polędwicy, umieszczony pomiędzy żeberkami a udźcem. Zawiera mięsień najdłuższy grzbietu.

Zwarte, soczyste i jednocześnie delikatne mięso, doskonałe do smażenia i pieczenia. Rostbef to polecane mięso na steki, rumsztyki oraz filety. Surowy rostbef nadaje się również na tatara, a jest przy tym tańszy od polędwicy. Doskonale smakuje w formie grillowanej, a także pieczony lub duszony. Rostbefy nadają się również na kanapkę, do tostów oraz sałatek. Mięso jest soczyste i kruche. Ma ciemną czerwoną barwę z delikatnymi przerostami, pokryty z jednej strony pełną aromatu warstwą dobrego tłuszczu.

Rostbef jest drobno włóknisty, delikatny, tkanka mięsna soczysta i wyjątkowo smaczna. Jest świetnym źródłem białka, dlatego polecany jest sportowcom w czasie treningów. Rostbef doskonale smakuje otoczony marynatą z rozmarynu. Pyszny jest również, gdy zapieka się go w sosie z czerwonego wina.

Jak zrobić idealny rostbef?