Stek jest królem talerza. Najszlachetniejsze gatunki mięs stosowane w przygotowaniu steków i ściśle określone zasady przyrządzania sprawiają, że stek zawsze smakuje idealnie. Z jednej strony przygotowanie dobrego steku jest banalnie proste a z drugiej strony nie należy do łatwych. Jak to możliwe? W przygotowaniu steku jest kilka zasad o których należy pamiętać. W przeciwieństwie do innych dań, stek nie lubi eksperymentów kulinarnych. I to właśnie sprawia, że części kucharzy steki nie podchodzą. Jak więc przygotować idealny stek? Jaki jest najlepszy przepis na stek? Jakimi zasadami kierować się w przygotowaniu steku? Wszystko wyjaśnimy w tym przepisie, lecz zacznijmy od krótkiego wstępu.
Czym jest stek? W nomenklaturze kulinarnej jest to kawałek mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych lub w przypadku steku rybnego w poprzek kręgosłupa. Czyli teoretycznie stekiem może być wiele gatunków mięsa. W potocznym języku mianem steku określa się jednak mięso wołowe czyli befsztyk.
Befsztyk jest to więc potrawa ze smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa wołowego. Na steki najczęściej wybiera się polędwicę lub karkówkę. Kroi się je w w poprzek włókien mięśniowych. Jeśli natomiast chodzi o stopień wysmażenia to stek może być wysmażony całkowicie, średnio lub nawet być surowy w środku czyli krwisty. Wyróżnia się też specjalnie przyrządzone różne rodzaje befsztyków takie jak châteaubriand, medalion, filet mignon lub T-bone. Do krojenia steków używa się specjalistycznych sztućców takie jak sztućce WMF – w takich sztućcach noże i widelce są bardzo ostre, co ułatwia krojenie mięsa.
Ani słowa o soli czy innych przyprawach. Przepisy na stronie może i ciekawe, ale strasznie niedopracowane. Czasami brakuje podstawowych informacji.
Nie ma napisane nic o soli i przyprawach bo steku się nie soli i nie przyprawia.
Jak w przepisie (jakimkolwiek) nie wspominamy o jakimś dowolnym składniku i w sposobie wykonania nie mówimy o tym składniku to po prostu go nie używamy.
Bardzo dobre mięso można dostać o dziwo w kauflandzie. Warto poszukać. Czasami nawet coś z dziczyzny