Stek jest królem talerza. Najszlachetniejsze gatunki mięs stosowane w przygotowaniu steków i ściśle określone zasady przyrządzania sprawiają, że stek zawsze smakuje idealnie. Z jednej strony przygotowanie dobrego steku jest banalnie proste a z drugiej strony nie należy do łatwych. Jak to możliwe? W przygotowaniu steku jest kilka zasad o których należy pamiętać. W przeciwieństwie do innych dań, stek nie lubi eksperymentów kulinarnych. I to właśnie sprawia, że części kucharzy steki nie podchodzą. Jak więc przygotować idealny stek? Jaki jest najlepszy przepis na stek? Jakimi zasadami kierować się w przygotowaniu steku? Wszystko wyjaśnimy w tym przepisie, lecz zacznijmy od krótkiego wstępu.
Czym jest stek? W nomenklaturze kulinarnej jest to kawałek mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych lub w przypadku steku rybnego w poprzek kręgosłupa. Czyli teoretycznie stekiem może być wiele gatunków mięsa. W potocznym języku mianem steku określa się jednak mięso wołowe czyli befsztyk.
Befsztyk jest to więc potrawa ze smażonego, pieczonego lub grillowanego mięsa wołowego. Na steki najczęściej wybiera się polędwicę lub karkówkę. Kroi się je w w poprzek włókien mięśniowych. Jeśli natomiast chodzi o stopień wysmażenia to stek może być wysmażony całkowicie, średnio lub nawet być surowy w środku czyli krwisty. Wyróżnia się też specjalnie przyrządzone różne rodzaje befsztyków takie jak châteaubriand, medalion, filet mignon lub T-bone. Do krojenia steków używa się specjalistycznych sztućców takie jak sztućce WMF – w takich sztućcach noże i widelce są bardzo ostre, co ułatwia krojenie mięsa.
Poważnie takie mięso bez grama przypraw jest jadalne ? Szkoda byłoby mi mięsa na ten przepis
Przyprawiamy po zrobieniu.
Na marginesie, osobiście uważam, że dobre mięso nie wymaga soli. Jako prawdziwy mięsożerca dobry krwisty stek jadam bez soli, na dziko
Co to znaczy dobrze rozgrzej patelnie ? Do czerwoności ? Jaka temperatura oleju ? Artykuł o niczym .
Dla tych co mają termometry do mierzenia temperatury patelni: rozgrzej do temperatury 153,5 stopni Celsjusza liczonych na poziomie morza przy ciśnieniu 996 hPa. Nie mniej nie więcej.
Dla tych wszystkich co nie mają termometrów do mierzenia temperatury patelni: dobrze rozgrzać patelnie.
Co znaczy dobrze rozgrzana patelnia? Takie podstawowe rzeczy opisaliśmy w osobnym artykule, ale zapewne każdy wie, że znaczy to tyle, że olej na niej zmienia napięcie powierzchniowe a upuszczona kropla wody nie pływa a od razu skwierczy (między wodą a olejem/patelnią tworzy się para wodna przez co woda nie dotknie oleju/patelni.
Nie trzeba mieć do tego termometru bo robi się to intuicyjnie i mało kto wie, że właśnie jest to 153,5C
Ani słowa o soli czy innych przyprawach. Przepisy na stronie może i ciekawe, ale strasznie niedopracowane. Czasami brakuje podstawowych informacji.
Nie ma napisane nic o soli i przyprawach bo steku się nie soli i nie przyprawia.
Jak w przepisie (jakimkolwiek) nie wspominamy o jakimś dowolnym składniku i w sposobie wykonania nie mówimy o tym składniku to po prostu go nie używamy.
Widać że ktoś tu nie ma pojęcia o gotowaniu. Każdego steka się soli i pieprzy i to naprawdę dużo aby dać mu smak. Pozdrawiam
W życiu nie pieprzymy mięsa przed smażeniem (!) to największy błąd, gdyż pieprz przypala się a przypalony pieprz zmienia smak.
Odnośnie soli, tak istnieje szkoła dopuszczająca solenie mięsa przed grillowaniem. Dotyczy to jednak tylko grillowania a nie smażenia, gdyż podczas smażenia tłuszcz, na którym smażymy wypłukuje sól i nie mamy kontroli nad tym, ile zostanie jej na mięsie. A jeśli już mówimy o soleniu przed grillowaniem, to faktycznie dopuszcza się ale standard jest inny
Bardzo dobre mięso można dostać o dziwo w kauflandzie. Warto poszukać. Czasami nawet coś z dziczyzny