Rum

Rum to napój alkoholowy o wysokiej zawartości alkoholu wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy (ciemnobrązowy gęsty syrop). Zawiera od 37,5 proc. do 81 proc. alkoholu. Istnieje wiele rodzajów rumu, które różnią się od siebie zarówno smakiem, zapachem, jak i sposobem produkcji czy kolorem.

Zawiera witaminy B1, fosfor, cynk, żelazo, sód i potas. Spożywanie rumu w niewielkich ilościach może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Rum zmniejsza ryzyko zawału, pomaga w zwalczaniu bakterii, ma pozytywne działanie przy leczeniu przeziębienia, łagodzi zapalenie stawów, wpływa na wzrost odporności, działa udrażniająco, uspokaja nerwu, redukuje stres oraz wpływa na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy. Przeważnie spożywany jest w drinkach. Rum często dodaje się do herbaty. Taka mieszanina często stosowana jest przy przeziębieniach.

W tym przypadku rum ma działanie rozgrzewające i napotne. Poza tym rum często dodawany jest do różnego rodzaju wypieków, ciast, cukierków i deserów. Rum chwilowo działa pobudzająco, jednak tak jak i inne alkohole, należy do depresantów.

Przepisy z rumem: