Serek wiejski

Serek wiejski to rodzaj amerykańskiego sera, produkowanego z krowiego mleka. Ser ten jest zaliczany do serów twarogowych oraz niedojrzewających. Jego cechą charakterystyczną jest ziarnista konsystencja. W Polsce produkt ten zyskał swoją popularność na początku lat 90.

Zawiera białko, witaminy A, D, E i K, wapń. Spowalnia procesy starzenia, dba o mocne kości i zdrowe zęby, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i wzroku, zmniejsza ryzyko rozwoju raka, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia metabolizm, odpowiada za prawidłowy wzrost oraz zwalcza bakterie i wirusy. Serek wiejski jest idealnym składnikiem każdego śniadania. Dobrze sprawdzi się również jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Dobrym dodatkiem mogą być świeże warzywa pokrojone w kostkę, między innymi szczypiorek, pomidor, rzodkiewka czy ogórek.

W wersji śniadaniowej serek wiejski dobrze komponuje się też z orzechami, suszonymi owocami czy miodem.Może także stanowić bazę do pasty kanapkowej, do której dodać można kawałki łososia, tuńczyka czy innej ryby.

Przepis na danie z serkiem wiejskim: